Daugavpils novadā darbu sāks mobilais mammogrāfs

Īstenojot Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības 2007.-2013.gadam projektu „Krūts vēža mūsdienīgu apzināšanas, profilakses agrīnas diagnostikas un ārstēšanas pasākumu attīstība Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežā” (LLB-1-090), oktobrī Daugavpils novadā darbu sāks mobilais mammogrāfs (īpaši aprīkots autobuss), kura pieejamība izbraukumos atvieglos Daugavpils novada pacientēm iespēju saņemt augstvērtīgu mammogrāfijas izmeklējumu dzīves vietas tuvumā, informēja projekta koordinators Edgars Levkāns.


Krūts vēzis ir izplatītākā sieviešu onkoloģiskā slimība un galvenais pusmūža sieviešu priekšlaicīgas nāves iemesls. Projekta valstīs mirstības koeficients identificēto pacientu vidū ir aptuveni 31%. Lai gan diagnožu koeficients ir līdzīgs citām ES valstīm, mirstības koeficients projekta valstīs ir daudz augstāks.
Mammogrāfija ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana ar zemas intensitātes rentgenstarojumu, kas palīdz konstatēt novirzes no normas un patoloģijas un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem. Veikt mammogrāfiju tiek aicinātas visas sievietes, izņemot vienīgi tās, kuras ir jaunākas par 18 gadiem un kuras pēdējo divu gadu laikā jau ir veikušas minētos izmeklējumus.
Plānots, ka no oktobra mobilais mammogrāfs kursēs Daugavpils novadā, pēc tam tā kursēšanas rādiuss pakāpeniski varēs tikt arī palielināts. Mammogrāfijai sievietēm nebūs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Vienas sievietes izmeklēšana ilgs aptuveni 15 minūtes un vienā izbraukumā mobilais mammogrāfs varēs izmeklēt 30 – 40 sievietes.
Pa dienu mobilais mammogrāfs dosies izbraukumā, bet jau vakarā ārsts rentgenologs varēs izvērtēt uzņemtos attēlus un nosūtīt izmeklējumu rezultātus ģimenes ārstam. Ja rezultātu izvērtēšanas gaitā tiks konstatēts kaut kas aizdomīgs vai patoloģijas, pacientes tiks nosūtītas uz konsultāciju pie onkologa.
Bez autobusa šofera mobilo mammogrāfu apkalpos radiologa asistents un sākotnēji – arī rentgeniekārtu inženieris. Mobilais mammogrāfs darbosies pilnīgi autonomi, jo ir aprīkots ar ģeneratoru.
Tā kā autobuss būs aprīkots gan ar mammogrāfu, gan ar fluorogrāfu, paredzams, ka nākotnē to varēs izmantot arī fluorogrāfijas izmeklējumiem, kas, ņemot lielo saslimstību ar tuberkulozi Latgalē, ir ļoti aktuāli.
Mobilā mammogrāfa prezentācija notika š.g. 26.septembrī plkst.14.00 pie Daugavpils reģionālās slimnīcas, Vasarnīcu ielā 20, pretim Uzņemšanas nodaļai.
Pirmajā izbraukumā Daugavpils novadā mobilais mammogrāfs dosies 2. oktobrī uz Ambeļu pagastu no 12.00- 16.00 (Ambeļu pagasta pārvalde, Parka ielā 6, Ambeļi), savukārt 3. oktobrī sievietes tiek aicinātas pārbaudīt savu veselību Biķernieku pagastā, kur mobilais mammogrāfs no plkst.12.00- 16.00 atradīsies pie Biķernieku pagasta pārvaldes (Saules ielā 4, Biķerniekos).
9. oktobrī mobilais mammogrāfs pie Līksnas pagasta pārvaldes, Daugavas ielā 8, Līksnā, no plkst. 12.00-16.00; 11. oktobrī – pie Dubnas pagasta pārvaldes, Nākotnes ielā 1a, Dubnas ciemā.
Projekta „Krūts vēža mūsdienīgu apzināšanas, profilakses agrīnas diagnostikas un ārstēšanas pasākumu attīstība Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežā” mērķis ir uzlabot pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem un krasi samazināt krūts vēža slimnieku mirstības koeficientu.
Kopējais projekta budžets sastāda 1 653 186,75 Eiro, no kuriem 90% t.i. 1 487 868 Eiro tiek finansēti no Eiropas Savienības. Projekta partneru līdzfinansējums ir 165 318,70 Eiro.
Daugavpils reģionālās slimnīcas projekta budžets sastāda 537393, 15 Eiro, no kuriem ENPI finansējums 483 653, 84 Eiro, slimnīcas finansējums 53 739, 32 Eiro.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr. Nr. +371 65421243
Papildinformācija:
Inese Matisāne, projekta vadītāja
e-pasts: mvs.plus@inbox.lv, tālr. Nr. +371 26315587