Atklāj Latvijas Goda konsulātu Krakovā un vienojas par sadarbību ar Latgales reģionu

Noslēdzot darba vizīti Polijā, 17.februārī, Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalījās Latvijas Goda konsulāta atvēršanā Krakovā, kā arī kopā ar Latgales delegācijas pārstāvjiem pārrunāja Latgales un Polijas reģionālās sadarbības iespējas, kam Valsts prezidenta vizītes ietvaros tika pievērsta pastiprināta uzmanība visos līmeņos.


“Esmu patiesi priecīgs šovakar atklāt Latvijas Goda konsulātu Krakovā, kas ir jau ceturtais Goda konsulāts Polijā un pārklās Piekarpatu un Mazpolijas vojevodistes. Es patiesi ticu, ka jauna Goda konsulāta atvēršana Polijā dos iespēju Polijas iedzīvotājiem vieglāk iegūt informāciju par Latviju, palīdzēs veidot sadarbības kontaktus, stiprinās ekonomiskās saites, kā arī paplašinās tirdzniecības attiecības un sekmēs tūrismu,” svinīgā atklāšanas pasākuma uzrunā teica Andris Bērziņš.

Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt reģionālo sadarbību, jo īpaši starp Mazpolijas un Apakškarpatu vojevodistēm un Latgali, kuras ar Poliju vieno ciešas vēsturiskās saites. Andris Bērziņš izteica gandarījumu, ka vizītes delegācijas sastāvā iekļauti arī Latgales pašvaldību, plānošanas reģiona un uzņēmēju pārstāvji, kam izdevies pārrunāt praktisko sadarbību tuvākajā nākotnē un konkrētus projektus.

„Esmu ļoti pacilāts un gandarīts noslēdzot vizīti Polijā. Es pateicos manam kolēģim Polijas prezidentam Komorovska kungam par īpašo draudzību un viesmīlību. Tas ir patiess apliecinājums mūsu tautu ciešajai sadarbībai. Latvijas un Polijas attiecības šobrīd raksturo intensīva sadarbība, kas balstīta uz kopīgām vērtībām un mērķiem un ko raksturo savstarpējs atbalsts un solidaritāte. Latvija ir definējusi Poliju par vienu no stratēģiskajiem partneriem reģionā, ar kuru būtu nepieciešams padziļināt sadarbību politiskajos, ekonomiskajos, izglītības un kultūras jautājumos,” noslēdzot svinīgo uzrunu, teica Valsts prezidents, paužot gandarījumu par to, ka pieredzējušais poļu uzņēmējs Rafals Bžoska ir piekritis kļūt par Latvijas Goda konsulu Krakovā, „Bžoskas kungs, es Jums novēlu sekmes, pildot Jūsu pienākumus Goda konsula amatā. Esmu pārliecināts, ka paplašinātais Goda konsulātu tīkls Polijā sniegs turpmāku stimulu Latvijas un Polijas divpusējo attiecību attīstībai.”

Latgales delegāciju Krakovā pārstāvēja Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova, Latgales reģiona plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina – Tabūne un SIA „Krāslava D” priekšsēdētāja Viktorija Vingreviča.

Vizītes laikā Latgales delegācija apmeklēja Krakovas Tehnoloģisko parku, lai iepazītos ar to, kā Polijas valdība un reģionālās institūcijas veicina investīciju piesaisti Mazpolijas un Piekarpatu reģioniem. Kā arī tika diskutēts par Polijas pieredzes integrāciju Latgalē. Viena no idejām bija Latgales dienu organizācija Krakovā. Lielākais vizītes ieguvums bija kontaktu nodibināšana starp uzņēmējiem.

Lai aplūkotu fotoreportāžu, uzklikšķiniet uz bildes!

Foto: Toms Kalniņš
Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienesta fotogrāfs