Valsts probācijas dienesta Balvu filiāle uzņem viesus

No šī gada 1.-2.jūnijam Valsts probācijas dienesta Balvu filiāli apmeklēs speciālisti no Ukrainas piecu cilvēku sastāvā, kas iesaistīti probācijas sistēmas izveidē Ukrainā. Līdzīgi kā 90.gadu beigās Latvijā, arī Ukrainā šobrīd ar Kanādas valdības atbalstu norit Kriminālās tiesvedības sistēmas reforma. Viens no šīs reformas mērķiem ir radīt efektīvu sodu izpildes sistēmu, kas vērsta uz atkārtotu noziegumu samazināšanu un izmantotu jaunākās metodes darbam ar likumpārkāpējiem. Tieši Latvijas Valsts probācijas dienests ir labs piemērs tam kā no Kanādas valdības un Sorosa fonda atbalstītiem pilotprojektiem dažās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Balvos, ir izveidota visu valsti aptveroša moderna kriminālsodu izpildes sistēma.


Latvijas Valsts probācijas dienesta sasniegumi ir ievēroti ārvalstīs un tas ir kļuvis par piemēru citām valstīm. Pateicoties Valsts probācijas dienesta darbā izmantotajām modernajām metodēm un to efektīvai pielietošanai ikdienas darbā, dienesta pieredzi vēlas pārņemt arvien jaunas valstis, kurās probācija vēl tiek attīstīta, turklāt Eiropas probācijas organizācija uzteic Latviju, kā veiksmīgāko probācijas sistēmas izveides piemēru.

Valsts probācijas dienesta pastāvēšanas laikā ir paveikts apjomīgs darbs, ir būtiski pilnveidota nepieciešamā normatīvā bāze, tiek realizētas mūsdienīgas un efektīvas resocializācijas metodes, tiek pilnveidots mehānisms, kas palīdz atslogot citu tiesībsargājošo iestāžu darbu, kā arī tiek radītas iespējas objektīvāk novērtēt recidīva riska iespējamību un tā novēršanas metodes. Līdz šim pieredzes pārņemšanas vizītēs Latvijā bijuši Ukrainas, Krievijas, Moldovas, Gruzijas, Kirgizstānas un Tadžikistānas pārstāvji.

Informāciju apkopoja:

Iluta Mežule, Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste