Valsts Prezidents savu septembra algu ziedos Medumu vidusskolai

27.oktobra vakarā, neskatoties uz rudens brīvdienām, priecīgā satraukumā Medumu vidusskolā pulcējās skolotāji un skolēni. Uztraukumam bija pamats – Medumu vidusskolu ar savu apmeklējumu pagodināja Valsts prezidents Andris Bērziņš. A.Bērziņa vizīte aizsākās Daugavpilī, kur viņš apmeklēja Daugavpils Universitāti, „Ditton pievadķēžu rūpnīcu” un Daugavpils cietoksni. Dienas laikā valsts pirmā persona tikās ar pilsētas un novada domes vadību, piedalījās reģionālajā forumā un svinīgi atklāja ceļa pārvadu. Vizīte tika noslēgta Daugavpils novadā, kur prezidents vēlējās apmeklēt lauku skolu, un šoreiz laimīgā loze krita uz Medumu pagastu.


Prezidents tika iepazīstināts ar skolas darbību un tās panākumiem, aplūkojot bibliotēku un muzeju. A.Bērziņš skolai uzdāvināja 12 jaunas grāmatas un ierakstīja novēlējumu divās goda viesu grāmatās, kuras lapās jau lepojās Vairas Vīķes – Freibergas ieraksts no 1999.gada. Skolas aktu zālē vidusskolas kolektīvs sarūpēja svētku priekšnesumu – skolēni muzicēja, dejoja, dziedāja un rādīja Medumu vidusskolas Marionešu teātra uzveduma fragmentu.
Prezidents pateicās skolēniem un skolotājiem par iespēju apmeklēt vienu no lauku mazajām skolām. „Es pats esmu nācis no mazas lauku skolas. Mana skola bija vēl mazāka. Cilvēka lielumu nenosaka tas, kur viņš atrodas vai no kurienes nāk, bet gan tas, kā viņš rīkojas. Es esmu pārliecināts, ka šajā skolā Jūs iegūsiet nepieciešamo pamatu, lai varētu droši doties pasaulē. Tā kā dzīve man ir daudz devusi, savu septembra algu es uzdāvinu jums,” nespējot slēpt asaras, koncerta noslēgumā teica A.Bērziņš
Ziedojot savu algu, prezidents tur jūlijā doto vārdu, ka savu atalgojumu par darbu prezidenta amatā ziedos skolām. Prezidents atalgojumā saņem nedaudz virs 2000 latu.
A.Bērziņš uzskata, ka nevis pilsētas, bet lauki ir tie, kuri spēs noturēt un saglabāt Latviju. Neskatoties uz to, prezidents atzina, ka viņš nesaskata problēmas, ka tuvākajā nākotnē Medumu vidusskola pārstrukturizēsies par pamatskolu, jo šogad tai neizdevās nokomplektēt 10.klasi.
Jautājot par iespaidiem Latgalē, Valsts prezidenta atzina, ka ir labāk nekā viņš gaidīja. „Manī izraisa izbrīnu tas, ka kāds šo reģionu sauc par depresīvu. Tad ir jājautā, kas ir depresīvs? Sēdēt pagrabā un rīt narkotikas, vai dzīvot svaigā gaisā un ēst rupju maizi?” retoriski jautāja viesis.
Atvadoties Valsts prezidents vēlreiz pateicās Medumu vidusskolai par sirsnīgo uzņemšanu, novēlot skolai un Daugavpils novadam attīstību un virzību augšup. „Mēs tajā lielpilsētā centīsimies darīt visu, ko mēs spējam un saprotam. Ja mēs kaut ko darām nepareizi, tad nebaidieties to teikt”, uzmundrināja A.Bērziņš.