Trīspusējās konsultatīvās padomes dalībnieki iestājas pret plānošanas reģionu likvidāciju

Piektdien, 28. janvārī Rēzeknes pilsētas domē notika Trīspusējās konsultatīvās padomes sēde, kurā piedalījās darba devēju, arodbiedrību un pašvaldību pārstāvji. Latgales Plānošanas Reģiona (LPR) administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne klātesošos iepazīstināja ar LPR sasniegumiem un reģionā realizētajiem projektiem. Turpmākajā diskusijā tika aktualizēts jautājums par valdības deklarācijas 13. panta trešajā punktā iekļautajiem plāniem likvidēt plānošanas reģionus.


Plānošanas reģioni veic tiem noteiktās valsts pārvaldes funkcijas: reģionāla līmeņa attīstības plānošanu, koordināciju, veicina pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību, veic visu līmeņu attīstības plānošanas dokumentu izstrādes un ieviešanas vadību un uzraudzību, izstrādā un īsteno projektus reģionālās attīstības atbalsta pasākumu ietvaros, koordinē un organizē sabiedrisko transportu.

Latgales plānošanas reģions aktīvi nodarbojas ar reģionu attīstībai paredzēto Eiropas Savienības Struktūrfondu apguvi, izstrādāti un ieviesti vairāki projekti Latgales reģionā, gan pārrobežu sadarbības programmās (BY, LT, RU) jomās, kas skar uzņēmējdarbības veicināšanu, tūrisma atbalstu un sociālo aprūpi.

Diskusijas laikā dalībnieki pauda vienotu viedokli, ka plānošanas reģioni ir jāsaglabā, to likvidācija novedīs pie tālākas Latvijas centralizācijas, reģioniem būs vēl mazākas konkurences iespējas jomās, kas skar cilvēkresursus, investīciju piesaisti, izglītību. Saglabājot reģioniem esošās funkcijas, ir iespējams tos attīstīt ilgtermiņā, kas veicinātu jaunu darbavietu radīšanu, paaugstinātu vispārējo labklājības līmeni reģionos.

Trīspusējās komisijas sadarbības sēde Rēzeknes pilsētas Domē

Diskusijas noslēgumā tika izteiktas vairākas idejas par tālāko rīcību, piemēram, diskusijas dalībnieki vienojās nosūtīt kopīgu vēstuli Saeimas frakcijām un Ministru Kabinetam, kur tiktu runāts par plānošanas reģionu efektivitāti un nepieciešamību tos saglabāt.



Latgales plānošanas reģions ir atvasināta publiska persona, kura izveidota ar Reģionālās attīstības likumu un tās darbība tiek finansēta no valsts pamatbudžeta. Latgales plānošanas reģions ir dibināts 2006. gada augustā ar mērķi nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. Latgales plānošanas reģions darbojas saskaņā ar Reģionālās attīstības likumu, Teritorijas plānošanas likumu, Latgales plānošanas reģiona nolikumu un citiem spēkā esošiem normatīviem aktiem.

Ziņojumu sagatavoja:
Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
tālrunis/fakss 67224044
E-pasts: info@latgale.lv