Tieslietu ministrijas pārstāvji pieredzes apmaiņā apmeklēs Rēzekni

Trešdien, 9. novembrī Rēzekni apmeklēs Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas pārstāvji, lai iepazītos ar Rēzeknes pilsētas domes Administratīvās komisijas darbu.


Tieslietu ministrija šobrīd strādā pie jauna administratīvo pārkāpumu procesu regulējoša likuma izstrādes. Jaunajā administratīvo sodu sistēmā konceptuāli paredzēts pašvaldību administratīvajām komisijām noteikt pilnvaras izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas un piemērot administratīvos sodus. Līdz ar to Tieslietu ministrija izvēlējās Rēzeknes pilsētas un vēl divu pašvaldību administratīvās komisijas, ar kuru ikdienas darba organizatorisko pusi un tiesiskajām un praktiskajām problēmām darbībā vēlas iepazīties. Šāda pieredzes apmaiņa, Tieslietu ministrijas ieskatā, nodrošinās padziļinātu izpratni par pašvaldību administratīvo komisiju tiesisko statusu un funkcijām, veicinās konstruktīvu sadarbību administratīvo pārkāpumu sistēmas reformas ietvaros un nodrošinās iespēju sagatavot juridiski korektu un praktiskajām tiesībām atbilstošu jauno administratīvo pārkāpumu lietvedību regulējošu likumprojektu.

Administratīvās komisijas priekšsēdētāja, Juridiskās nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Margarita Voiciša pastāstīja, ka ministrijas pārstāvjus interesē tieši Administratīvās komisijas ikdienas darbs – lietvedība, jautājumi, kas saistīti ar audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu nepilngadīgām personām (kā tiek skatītas šīs lietas, kā notiek sadarbība ar dažādām kompetentām institūcijām), kā arī, kādā veidā notiek nenomaksāto uzlikto naudas sodu piespiedu izpilde.

Rēzeknes pilsētas domes Administratīvā komisija ir institūcija, kas pilnvarota izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas. Visbiežāk izskatītie administratīvā pārkāpuma protokoli ir par Rēzeknes pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumu neievērošanu, teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas noteikumu neievērošanu, dzīvošanu bez deklarētās dzīvesvietas, mājdzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kā arī citi administratīvie pārkāpumi.

Šī nebūs pārbaudes vizīte, kā sākotnēji varētu šķist, bet gan tieši otrādi – Tieslietu ministrija vēstulē Domei raksta, ka augsti novērtētu iespēju iepazīties ar Rēzeknes pilsētas domes Administratīvās komisijas darbu.

Nodaļas vadītāja D.Zirniņa

Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
Sanita Aizupiete 64607675
sanita.aizupiete@rezekne.lv