„Starp citu – starp citām pasaulē, mēs esam tauta, kas vizēs….” (I.Ziedonis)

10.novembrī, Lāčplēša dienas priekšvakarā, Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē visiem interesantiem tika dota iespēja apmeklēt Anitas Vīksnas nodarbību „Gaisma. Tauta. Latvija.”.


Nodarbībā teicēja no Kurzemes analizēja latviešu tautas teiku par Lāčausi, A.Pumpura eposu „Lāčplēsis”, Raiņa lugu „Uguns un nakts”, M.Zālītes rokoperu „Lāčplēsis”. Tā bija iespēja skatīt Lāčplēša izpausmes, simbolus un nozīmi Latvijas garīgajā kultūrā.

Uz Anitas nodarbību bija ieradušies gan Rēzeknes Augstskolas studenti, gan pasniedzēji un skolotāji, gan citi ieinteresēti cilvēki. Teicēja atvērās saviem klausītājiem ar labestību, siltu smaidu un aizrautīgu stāstījumu un analīzi par eposu „Lāčplēsis”. Nodarbības laikā Anita ne tikai runāja pati, bet arī iesaistīja klausītājus, uzdodot dažādus jautājumus.

Teicēja mums visiem novēl tā – lai jums nekad nepietiek, jo cilvēks ar savām rokām var darīt daudz, gan ņemt, gan dot, un, ja mums beidzot visa pietiek, tad cilvēka mūžs izbeidzas. Tāpēc dosim vairāk citiem un sev atstāsim nedaudz, lai visa mūža garumā mēs varētu pēc kaut kā tiekties.

Muzeja darbiniece Inese Ločmele Anitu sauc par pasaku Anitu, pasaku māmiņu, un tas arī acīmredzami izpaužas Anitas lielajā entuziasmā stāstot un analizējot, tādēļ nodarbība paskrien gaismas ātrumā, lai gan, kā atzīst Anita, stāstāmā vēl ir daudz. Tāpēc norunājām, ka tiksimies vēl citreiz, lai izdzīvotu Lāčauša cīņu līdz galam. Tāpēc ar nepacietību gaidīsim, kad Anita Vīksna atkal mūs aicinās pulcēties ap sevi!

Teksts: Ieva Sporāne, Rēzeknes Augstskolas filologu 3.kursa studente.

FOTO: Teicēja Anita Vīksna. A.Bondarenko foto

LKM
T. 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv