SOS: Vai naktī strādās Tilžas NMP?

Balvu un Baltinavas novadu pašvaldības un iedzīvotāji kategoriski nepiekrīt Tilžas neatliekamā medicīniskās palīdzības (NMP) posteņa slēgšanai nakts stundās, jo uzskata, ka netiks panākta, pirmkārt, līdzekļu ekonomija sakarā ar ātrās palīdzības automašīnu pārvietošanu no Tilžas uz Balviem un atpakaļ ik dienu. Otrkārt, netiks nodrošināta ātrās palīdzības pieejamība iedzīvotājiem laukos noteiktajās 25 minūtēs. Jo neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukuma gadījumā, piemēram, Krišjāņos, neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīna veiks ceļu no Balviem līdz Krišjāņiem – 60 km, un no Krišjāņiem līdz Gulbenei ap 100 km. Jeb pacients Gulbenē vai Balvos tiks nogādāts ne ātrāk kā pēc 2 stundām, kas novadu iedzīvotājiem nav pieņemams.


Balvu novada Tilžas, Vectilžas, Krišjāņu, Bērzpils, Briežuciema pagasta un Baltinavas novada iedzīvotāji vāca parakstus pret Tilžas NMP posteņa slēgšanu nakts stundās. Tika savākti 1344 paraksti un nosūtīti Latvijas Republikas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai, Veselības ministram Jurim Bārzdiņam, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājam Armandam Ploriņam.

Balvu novada Tilžas NMP posteņa daļa darbinieku ir saņēmuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģiona centra vadītāja Jura Memļuka darba uzteikumu nakts stundās.

Balvu novada Domes priekšsēdētājs Andris Kazinovskis: „Ja kāda valsts amatpersona nokļūtu Krišjāņos un nakts stundā pēkšņi saslimtu, vai arī tad viņiem būtu pieņemams šāds NMP darba režīms Tilžas apkārtnē. Valsts sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi netiek nodrošināti vienlīdzīgi visā valsts teritorijā, lai gan nodokļi visā valsts teritorijā ir jāmaksā vienā apmērā. Darām zināmu, ka NMP brigādes punkts Tilžā tika atvērts 2009.gadā ar nozīmīgu pašvaldības līdzfinansējumu.”

Balvu un Baltinavas novadu vadības ir stingri apņēmušās cīnīties un aizstāvēt pirmā valstī NMP punkta saglabāšanu un kvalitatīvu pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem, jo uzskata, ka pilnīgi katrs cilvēks mūsu novados ir vērtība.

Informāciju sagatavoja:

Iluta Mežule, Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste