Šogad Rēzeknē rekonstruēs pilsētas centrālo ielu – Atbrīvošanas aleju

Rēzekne turpina veiksmīgi piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus pilsētas infrastruktūras attīstībai; šogad Rēzeknē rekonstruēs tās centrālo ielu – Atbrīvošanas aleju, izmantojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļus.


Šie būs pēdējo gadu laikā lielākie būvdarbi pilsētas ielās (līdzās viadukta rekonstrukcijai un Stacijas ielas un jaunā tilta izbūvei), kas ļaus būtiski uzlabot satiksmi gan gājējiem, gan arī autobraucējiem, uzlabot pilsētas infrastruktūru un vizuālo tēlu, ierīkot jaunu un mūsdienīgu ielas apgaismojumu un nomainīt vecās komunikācijas.

Ielas rekonstrukcijas darbi tiks uzsākti ar tilta pār Rēzeknes upi rekonstrukciju un, tiklīdz to ļaus meteoroloģiskie apstākļi, sāksies ceļu darbi. Projekta vadītājs Juris Romaņenko stāsta, ka iedzīvotājiem ielas rekonstrukcijas gaitā būs jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. No 24. janvāra satiksmei slēgs tiltu pār Rēzeknes upi. Tamdēļ iedzīvotāji aicināti nokļūšanai Dienvidu rajonā izmantot jauno tiltu Stacijas ielā, bet citos gadījumos apvedceļu, proti, Pils ielu un Dārzu ielu.

„Visiem labi redzams, kādā stāvoklī ir Atbrīvošanas aleja un cik ļoti svarīga ir tās rekonstrukcija. Atbrīvošanas aleja ir viena no tām lietām, kas rada kopēju iespaidu par pilsētu gan tās visiem, gan arī investoriem. Uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešama sakārtota infrastruktūra, gājējiem – sakārtoti trotuāri, izgaismotas ielas un droša satiksmes organizācija, autovadītājiem – labi ceļi, bet visiem kopā – sakārtota pilsēta”, saka domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Ielas rekonstrukcijas darbu veicējas, pilnsabiedrības „Re&Re un Latvijas Ceļu būve” pārstāvis Ainārs Pauniņš atzīst, ka „Atbrīvošanas aleja Rēzeknē ir kā Brīvības gatve Rīgā un apzināmies gan godu, gan atbildību, kas mums ir uzticēta. Projekts ir sarežģīts un tā gaitā, diemžēl, pilsētas satiksmē būs zināmi ierobežojumi, tomēr galarezultātā Rēzeknieši iegūs jaunu, modernu un kvalitatīvu maģistrāli, kas vēl vairāk sekmēs pilsētas attīstību. Novēlu visiem – gan pilsētai, gan iedzīvotājiem, gan projekta komandai neatlaidību, savstarpējo sapratni un darba sparu un sadarbību visa projekta gaitā un esmu pārliecināts, ka jau tagad Rēzeknes pilsēta var kalpot kā paraugs citām pašvaldībām stratēģiskām investīcijām pilsētas attīstībā.”

„Jau rekonstruēts Atbrīvošanas alejas viadukts un ērtāka un drošāka pārvietošanās šajā ielas posmā ir gan kājāmgājējiem, gan arī autobraucējiem. Nākošais solis ir Atbrīvošanas alejas rekonstrukcija posmā no viadukta līdz Latgales ielai”, stāsta J.Romaņenko.

Būvdarbi Atbrīvošanas alejā iesākās pagājušā gada pavasarī ar kustības pārvada pār dzelzceļu rekonstrukciju, ko veica SIA „Viadukts”. Projekta otrā kārta paredz ielas rekonstrukciju posmā no viadukta līdz Latgales ielai, paredzot ielas paplašināšanu par divām joslām posmā no Baznīcas ielas līdz Latgales ielai, kā arī pārbūvējot tiltu pār Rēzeknes upi.

Kā jau vairākkārt ziņots, Atbrīvošanas alejas rekonstrukcija būs zīmīga ne tikai ar to, ka notiks pilnīga ielas seguma rekonstrukcija. Te būs ierīkota Baltijā pirmā inteliģentā apgaismojuma vadības sistēma, kas ļaus automātiskā režīmā regulēt ielas apgaismojumu atkarībā no satiksmes intensitātes un diennakts laika. Lai uzlabotu drošību pilsēta, būs uzstādīta arī video novērošana, uz ko domes uzmanību vairākkārt vērsuši pilsētnieki. Būs ierīkotas arī regulējamas gājēju pārejas krustojumos ar Baznīcas ielu un B.Skrindu ielu. Paredzēts veikt apzaļumošanas darbus, atkarībā no koku stāvokļa veikt to pārstādīšanu un jaunu koku stādīšanu.

Atbrīvošanas alejas rekonstrukcijas darbi notiek, pateicoties Eiropas Savienības līdzekļu piesaistei. 85% no projekta kopējām izmaksām, kas ir 4 712 957 lati, tiek segti no ERAF līdzekļiem, 6% ir valsts budžeta dotācija, bet 9% – Rēzeknes pilsētas domes līdzfinansējums.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja