Sergejs Loznica uzņem drāmu par Lielo Tēvijas karu

SERGEJS LOZNICA ir uzsācis sagatavošanas procesu savai otrajai spēlfilmai „MIGLĀ”.


Vēsturiskā drāma, kuras darbība risinās Lielā Tēvijas kara laikā, tiek veidota sadarbībā ar Haino Dekertu (ma.ja.de Fiction, Vācija) un kompānijām Lemming Film (Nīderlande) un „GP Cinecompany” (Krievija), piedaloties telekanālam ZDF/ARTE. Filmas „Miglā” uzľemšana sāksies 2011.gada septembrī Latvijā. Plānots, ka filmas pirmizrāde notiks 2012.gada pavasarī.

Haino Dekerts, kompānijas ma.ja.de vadītājs, Sergeja Loznicas dokumentālās kulta filmas „Pārstāvība” (2007) un viľa spēlfilmu debijas „Mana laime”, kas pagājušā gadā pretendēja uz Zelta palmas zaru Kannu kinofestivālā, producents ir pārliecināts, ka jaunā filma piesaistīs gan kino gardēžus, gan pircējus vadošajos filmu tirgos.

„Ar Sergeju Loznicu es strādāju kopš 2003.gada, mēs kopā esam uzľēmuši 4 dokumentālās un vienu spēlfilmu. Visu šo laiku es sekoju līdzi tam, kā attīstās pieprasījums pēc Sergeja filmām kā Eiropā, tā visā pasaulē. Loznicas filmas – tās ir kā vīna kolekcionēšana; to vērtība aug ar katru gadu. „ Mana laime” tika laista apgrozībā atsevišķās teritorijās: galvenokārt Francijā, Vācijā, Krievijā, Brazīlijā, ASV. Un mēs jau tagad saľemam daudz jautājumu par jauno projektu,” – stāsta producents Haino Dekerts.

Dekerts, kurš pārstāv arī izplatīšanas kompāniju DECKERT DISTRIBUTION, atzīmē, ka filma „Miglā”, kuras Vācijas līdzfinansējuma daļa sastāda gandrīz 70%, var tikt uzskatīta par vācu projektu, kas paredzēts plašai auditorijai visā pasaulē.

Sergejs Loznica šo filmu, kuras pamatā ir Vasīlija Bikova romāns, sauc par drāmu „ par cilvēku, kam jāizdara morāla izvēle amorālos apstākļos”. Filmas notikumi risinās fašistu okupētā PSRS rietumu apgabalā 1942.gadā. Ceļu darbinieku Sušeľju nepatiesi apsūdz sadarbībā ar vāciešiem. Divi partizāni ierodas pie Sušenjas viľa saimniecībā, lai noslaktētu nodevēju. Cerībā pierādīt savu nevainību Sušenja ir spiests cīnīties ar drūmo situāciju.

„Varētu rasties jautājums, kāpēc es uzľemu filmu par pagātni, kāpēc 2.Pasaules karš? Ņemot vērā vēsturiskos apstākļus, padomju laika māksliniekiem gandrīz nav bijusi iespēja atspoguļot tā traģiskā laika notikumus. Arī pēc padomju gados nav parādījušies darbi, kas vērstu uzmanību uz kara laika posmu. Un kamēr skaidra ideja nav radusies par tā laika briesmīgajiem apstākļiem, tiks pieprasīts kāda veida atspoguļojumu par
tiem. Un tāpēc mans uzdevums – pagriezt savu skatījumu atpakaļ pagātnē, kas nozīmē – arī nākotnē,” – stāsta režisors Sergejs Loznica.

Loznica turpina sadarbību ar rumāľu operatoru Oļegu Mutu( „Lazaresku kunga nāve”, „4mēneši, 3 nedēļas, 2 dienas”) un skaľu režisoru no Baltkrievijas, Vladimiru Golovľicki („Blokāde”, „ Kā es pavadīju šo vasaru”). Filmas „Miglā” starptautiskajā filmēšanas grupā uzaicināti arī krievu mākslas direktors Kirils Šuvalovs („Šuļtes”, „Mana laime”, „Mednieks”) un poļu kostīmu māksliniece Dorota Rokepl („Glābēju laukums”, „Mans Nikifors”, „Dzīve pēc dzīves”).

Filmā „Miglā” filmēsies profesionāli aktieri no Krievijas, Latvijas un Vācijas, kā arī Latgales lauku iedzīvotāji no vēsturiskā apgabala Latvijas un Baltkrievijas pierobežā.
Sergejs Loznica uzľem dokumentālo kino kopš 1996.gada. Viľš ir Krievijas nacionālo prēmiju „Nika” un „Laurs” laureāts, desmitiem starptautisku apbalvojumu saľēmējs (to skaitā Starptautisko Kino festivālu apbalvojumi Karlovij Vari, Leipcigā, Oberhauzenē, Parīzē, Madridē, Toronto, Jeruzalemē, Sanktpēterburgā. Filmas „Blokāde”, kas balstīta uz arhīvos atrodamo hroniku par dzīvi Ļeņingradā, montāžas autors.

Sergeja Loznicas spēlfilmas debijas „Mana laime” pirmizrāde notika 2010.gada maijā Starptautiskajā Kino festivālā Kannās. Filmai tika piešķirta balva par labāko režiju un Kinokritiķu ģildes balva atvērtajā Krievijas festivālā „Kinotaurs” , grand-prix Starptautiskajā Kino festivālā Vologdā, „Sudraba aprikozes” balva Starptautiskajā Kino festivālā Erevānā, balva par labāko scenāriju festivālā „Kinošoks” Anapē, festivāla grand-prix un FIPRESCI balva Starptautiskajā Kino festivālā „Jaunība” Kijevā, grand-prix Starptautiskajā Kino festivālā „Lapkritis” Minskā, grand-prix Starptautiskajā Kino festivālā „Tumšās naktis” Tallinā.

Informācija presei: press.youmyjoy@gmail.com