Šahā kādreiz iegūtie tituli nelīdz – jātrenējas visu laiku

Š.g. 22. un 23. oktobrī Rēzeknes novada pašvaldība sadarbībā ar Maltas šaha klubu organizēja pirmo atklāto čempionātu šahā, kurā piedalījās sportisti no Maltas un Tilžas pagastiem, Rēzeknes un Viļānu pilsētām. Kopumā vīriešu konkurencē sacentās 18 dalībnieki, bet sieviešu grupā – 10 šahistes. Čempionāta galvenais tiesnesis Pēteris Šostaks teic, ka turnīrs visiem dalībniekiem esot paticis, un cer, ka tas nākotnē kļūs par tradīciju.


Sacensībās spēlēja visu paaudžu šahisti – no 10 līdz 60 gadiem. Visjaunākā dalībniece starp sievietēm bija Laura Antāne, kura spēcīgajā konkurencē nebija vis pēdējā, bet gan ieguva 8.vietu. Desmitgadīgie Maltas šahisti Deniss Ruba un Mārtiņš Berņa tomēr noslēdza turnīra tabulu. Visjaunākā šahista balvu ieguva Mārtiņš, labākā seniora tituls piešķirts Pēterim Šostakam, bet par labāko skolēnu līdz 15 gadu vecumam atzīts Vladislavs Tarasovs no Maltas.

Sieviešu turnīrā 1.vietu izcīnīja Maldra Strupka no Tilžas. Jāatzīmē, ka viņa valstī ieguvusi šaha čempiones 2011titulu skolotāju konkurencē. Turnīrā 2.vietu ieguva Tatjana Samuilova no Viļāniem. Galvenais tiesnesis Pēteris Šostaks stāsta, ka gan Malda, gan Tatjana ir skolotājas un savās mācību iestādēs vada šaha pulciņus. Pēc šī čempionāta viņas izpildīja 1.sporta klasi, kļūstot par kvalificētām šahistēm. Savukārt Jūlija Moisejeva no Maltas turnīrā izcīnīja 3.vietu. 2005.gadā viņa bija Latvijas Republikas čempione meitenēm līdz 12 gadiem. „Jūlijas tagad iegūtā trešā vieta liecina, ka iepriekšējie tituli nelīdz – ir pastāvīgi jātrenējas,” atzīst P.Šostaks.

Savukārt vīriešu konkurencē 1.vietu izcīnīja Andris Starostīts no Rēzeknes (FIDE meistars), 2.vietā ierindojās meistarkandidāts Agris Šostaks no Maltas un 3.vietu ieguva Imantas Šostaks no Maltas. „Visi trīs vīri aktīvi savā starpā par godalgām konkurēja arī pirms 15 gadiem, toreiz gan kā jaunieši un Latvijas mērogā,” stāsta P.Šostaks.

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619