Rēzeknes vēsture un Latgales māla pasaule

Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) atkal atvērta pilsētas vēstures ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos” un Latgales keramikas ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”!


Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) atkal atvērta pilsētas vēstures ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos” un Latgales keramikas ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”!

Pilsētas vēstures pastāvīgā ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos” piedāvā iepazīt Rēzeknes vairāk kā septiņu gadsimtu ilgo vēsturi, ļaujot iztēloties gan 9.–12. gs. periodu, kad te atradusies senā latgaļu koka pils, gan pilsētas izaugsmes un likteņstāstus dažādos vēstures posmos kopš 1285.gada, kad Rēzeknes vārds pirmoreiz minēts Lībekas arhīvu dokumentos.

Ekspozīcijā iespējams iepazīt arī pasaulslavenā latviešu kinorežisora Teuvo Tulio (Teodors Antoniuss Tugajs) un viņa mātes baletdejotājas H.E. Rönnovist (dz.Garšina) dzīvesstāstu.

Latgales keramikas pastāvīgā eksopozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums” apmeklētājiem ļauj izsekot podnieka amata attīstībai no pirmsākumiem – neolīta laikmeta – līdz pat mūsdienām. Ekspozīcijā ir iespējams ne tikai vērot keramikas priekšmetus, tostarp arheologu atrastās keramikas lauskas, bet arī sadzirdēt Lubāna vēja šalkas, sajust podnieka pagalma noskaņu rītā ar gaiļa dziesmu, ar podnieka ratu un zirga soļu skaņām, sataustīt māla lausku raupjumu, izdzīvot podnieka istabas vienkāršo mājīgumu ar brokastu krūzīšu šķindu, iepazīt podnieka stilizētu darbnīcu un apjaust māla brīnumaino satikšanos ar uguni, kad trauki atdzimst pārsteidzošās krāsās un skaņās.

Tāpat atkal gaidām grupas uz muzejpedagoģisko nodarbību „Māla pikuča piedzīvojumi”, kad iespējams pašiem iemēģināt roku māla veidošanā un, veicot uzdevumus, doties keramikas valstībā un pārbaudīt pašiem sevi, vai nenomaldīsieties. Iepriekš lūdzam pieteikties pa tālruni 64622464.

Nāciet, mēs jūs gaidām!

Informāciju sagatavoja:

Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv