Rēzeknes skolās raksta mūsdienu Laika kalinderu

Latgales Kultūrvēstures muzejs 2011.gada janvārī aicināja skolas iesaistīties akcijā „…laika kalinders”, tās laikā visa gada garumā Rēzeknes pilsētas un novada skolēni piedalīsies kultūrvēsturisko tradīciju un dzīvesziņas stiprināšanā un kopā veidos ceļojošo mūsdienu „…laika kalinderu”.


Ideja par nosaukumu „…laika kalinders” aizgūta no latgaliešu sabiedriskā darbinieka un ievērojamākā Latgales rokraksta literatūras pārstāvja Andryva Jūrdža (1845-1925), kurš 1916.gadā sastādīja vienu no saviem nozīmīgākajiem darbiem „Myužeigais kalinders”. Ne velti muzeja akcijas nosaukuma sākumā liekam daudzpunktu, jo mēs ceram, ka tā būs aizraujoša skolēniem, ieinteresēs pieaugušos un turpināsies arī nākamgad.

Ceļojošā „…laika kalindera” izveidošanas mērķis ir atspoguļot katra gada dienu skolēnu skatījumā, ierakstot tajā dienas novērojumus dabā, aprakstot interesantus, jautrus vai nopietnus atgadījumus un pasākumu skolēnu sadzīvē, atrodot atbilstošas tautasdziesmas, parunas vai pasakas, izdomājot jokus, aforismus, esejas, piefiksējot receptes, aprēķinus, izdarītos labos darbus u.tml., tādā veidā radot vienreizēju vēstures liecību par mūsdienu bērnu un jauniešu izpratni par šodienas vērtībām. Ierakstus „…laika kalinderā” var veikt gan individuāli skolēni, gan visa klase vai skolēnu grupa kopā. Skolotāji ir īpaši aicināti sadarboties un iedvesmot savus audzēkņus!

Ideja par „…laika kalindera” veidošanu radās pagājušā gada 1.septembrī, kad daudzi skolēni un pieaugušie ar lielu interesi apmeklēja muzejpedagoģisko nodarbību „Pa „Myužeiguo kalindera” pēdām jeb glītrakstīšana ar spalvu un tinti”, kuras laikā varēja uzzināt gan interesantus faktus par Andryvu Jūrdžu, gan izmēģināt glītrakstīšanu senajā stilā. Uz nodarbību var pieteikties arī šobrīd, zvanot pa tālruni 64622464.

Janvārī „…laika kalinderu” uzsāka veidot Rēzeknes Valsts ģimnāzijas skolēni, pēc tam tas ceļoja uz Rēzeknes 1.vidusskolu, bet šonedēļ tajā savus novērojumus sāk ierakstīt Rēzeknes 2.vidusskolas skolēni.

Kopīgi uzrakstītais „…laika kalinders” 2012.gada sākumā būs pieejams Latgales Kultūrvēstures muzejā, kur to izmantosim muzeja izglītojošajā darbā un glabāsim kā nozīmīgu mūsdienu laikmeta liecību. Kas zina – varbūt pēc daudziem gadiem pētnieki to analizēs un meklēs kopsakarības nozīmīgiem vēstures notikumiem.

Informāciju sagatavoja

Inese Ločmele, Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe un Maija Upeniece, LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv