Rēzeknes SEZ uzņēmumos 2010. gadā būtiski pieaudzis investīciju apjoms un apgrozījums

Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (RSEZ) kapitālsabiedrībās veikto investīciju apjoms pagājušajā gadā ir sasniedzis gandrīz 10 miljonus latu un ir trīskāršojies, salīdzinot ar 2009. gada rādītājiem. Tas liecina par ekonomiskās aktivitātes palielināšanos speciālās ekonomiskās zonas teritorijā un uzņēmēju interesi izmantot RSEZ kapitālsabiedrību priekšrocības.


2010. gadā RSEZ komercsabiedrībās investēti 9,85 milj. latu, savukārt 2009. gadā – 3,2 milj. latu. Lielākās investīcijas 2010. gadā veicis „Carbon Neutral Bio Fuel” RSEZ SIA, kas Rēzeknē izveidoja koka granulu ražotni.

Pašvaldību kopīgās iestādes „Rēzeknes Speciālā ekonomiskā zona” apkopotā informācija liecina, ka RSEZ komercsabiedrībās par 40% palielinājušies arī eksporta apjomi. 2010. gadā produkcija eksportēta par 7,5 milj. latu (salīdzinoši 2009. gadā – 5,37 milj. latu.)

Salīdzinājumā ar 2009. gada rādītājiem, par 35 procentiem palielinājies arī RSEZ kapitālsabiedrību apgrozījums. Kopējais RSEZ kapitālsabiedrību apgrozījums 2010. gadā bija Ls 23,5 milj. latu (salīdzinoši 2009. gadā – 17, 4 milj. latu.)

Uzlabojušies arī nodarbinātības rādītāji RSEZ uzņēmumos – 2010. gadā RSEZ kapitālsabiedrībās izveidotas 95 jaunas darba vietas, kopējais nodarbināto skaits ir 645. Pirms gada RSEZ uzņēmumos strādāja 550 cilvēki.

RSEZ komercsabiedrības statuss patlaban piešķirts 15 uzņēmējsabiedrībām, tostarp lielākās no tām ir kokapstrādes uzņēmums RSEZ SIA „Verems”, koka granulu ražotne „New Fuel” RSEZ SIA, metinātas nerūsējošā tērauda un citu niķeļa sakausējumu cauruļu ražošanas uzņēmums RSEZ „RIGAMET” SIA, alus ražošanas uzņēmums RSEZ SIA „DFD”, graudu uzglabāšanas, pirmapstrādes un brīvās muitas zonas uzņēmums RSEZ a/s „ Rēzeknes Dzirnavnieks”, tekstilrūpniecības uzņēmums RSEZ SIA „Magistr-Fiskevegn Group. MFG”.

Būtisks RSEZ uzņēmējsabiedrību skaita pieaugums bija tieši 2010. gadā, kad darbu uzsāka jauni uzņēmumi, veicot investīcijas un izveidojot jaunas darba vietas.

Par Rēzeknes SEZ
Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona tika izveidota 1997. gadā ar mērķi veicināt tirdzniecību, attīstīt rūpniecību un satiksmi, kā arī preču eksportu un importu caur Latviju, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darba vietu radīšanai. RSEZ teritorijā pilnībā ir spēkā Latvijas Republikas likumi un citi normatīvie akti. Īpaši noteikumi RSEZ komercsabiedrībām paredzēti saskaņā ar „Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas likumu”, likumu „Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās zonās”. RSEZ reģistrētās komercsabiedrības var saņemt gan tiešās nodokļu atlaides (nekustamā īpašuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis), gan arī netiešo nodokļu atvieglojumus, veidojot RSEZ teritorijā brīvās zonas, kā arī veicot ieguldījumus.

Kontaktpersona:

Sandra Ežmale, Rēzeknes Speciālā ekonomiskā zona pārvaldniece
Tālr./fakss +371 64625941, mob.tel. 29227268
e-pasta adrese: info@rsez.lv
www.rsez.lv