Rēzeknes rudenī Kalifornijas vasara

12.oktobrī plkst.15:00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) tiks atklāta Kazimira Laura (ASV) gleznu izstāde „Kalifornijas vasara”. Trimdas latviešu gleznotājs dzimis Rēzeknes novada Makašānu pagastā un rudeņos atbrauc uz Latviju ieklausīties dzimtā novada dabas skaņās.


Šoruden mākslinieks aicina mūs „ieklausīties” viņa gleznās, kas stāsta par Kalifornijas mūžīgo vasaru un orhideju reibinošo smaržu. Ainavas, klusās dabas, portreti vai figurālas kompozīcijas – visos darbos autora galvenais izteiksmes līdzeklis ir krāsa. Sulīgi un piesātināti.

Izstādes atklāšanā tiksimies gan ar pašu autoru, gan ar viņa krustmeitu Ingu Buell (mākslinieka J.Gorsvāna meita), kuru patiesā sirsnība arī Latvijas rudeni pārvērš vasarā.

Izstāde skatāma līdz 12.novembrim.

Gleznotājs Kazimirs Laurs dzimis 1923.g. 7.novembrī Rēzeknes novada Makašānu pagasta Šķerbinieku ciemā.
II pasaules kara beigās iesaukts latviešu leģionā, pārstaigājis Vidzemi, piedalījies kaujās pie Lubānas, Cesvaines, Mores, Nītaures, Kurzemē pie Pienavas ievainots, ārstēties nosūtīts uz Vāciju. Karavīra gaitas atsācis kā Tornas grāvracis un, II pasaules karam beidzoties, nonācis Putlosas (Vācija) un Cēdelheimas (Beļģija) gūstekņu nometnēs. Vēl būdams gūstā, K.Laurs sāk zīmēt un gleznot, vēlāk, pārcēlies uz Eslingenu (Vācija), kur mācījies nometnes latviešu mākslas skolā pie māksliniekiem L.Liberta, F.Banges, S.Vidberga un J.Matisona, šai laikā pirmo reizi ar saviem darbiem piedalās arī vietējā izstādē.
1949.g. K.Laurs izceļo uz ASV un apmetas uz dzīvi Dienvidkalifornijā Klusā okeāna krastā Santamonikas pilsētā. Visu brīvo laiku pavada pie molberta, ar pilnu atdevi veltot sevi gleznošanai.Viņa darbnīca bieži vien ir bijusi latviešu mākslinieku un radošo darbinieku satikšanās vieta.
K.Laurs piedalījies daudzās amerikāņu un latviešu rīkotajās kopējās izstādēs, Amerikas latviešu Rietumu krasta Dziesmu svētku un Kultūras fonda mākslas skatēs Sietlā un Safrancisko. Kopš 2002.g. izstādes tiek rīkotas arī Latvijā (Rīgā, Rēzeknē, Ludzā, Līvānos)
Teksts par mākslinieku: Inese Dundure

____________
Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv