Rēzeknes Goda pilsonis – Ivans Ribakovs

Piektdien, 11.novembrī Rēzeknes pilsētas domes sēdē nolemts šogad pilsētas augstāko – Rēzeknes Goda pilsoņa apbalvojumu, piešķirt bijušajam Rēzeknes 2.vidusskolas direktoram un Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietniekam, tagad 11.Saeimas deputātam Ivanam Ribakovam.


„Mūsu Ivans vienmēr tur savu vārdu!”, ar šiem vārdiem noslēdzas Rēzeknes 2. vidusskolas un pirmskolas izglītības iestādes „Bitīte” kolektīva vēstule, kas tika iesniegta Rēzeknes pilsētas domē ar lūgumu piešķirt 2. vidusskolas bijušajam direktoram, 11. Saeimas deputātam Ivanam Ribakovam apbalvojumu „Rēzeknes Goda pilsonis”.

Izskatot saņemtos pieteikumus, Rēzeknes pilsētas domes deputāti pieņēma lēmumu par labu Ivanam Ribakovam. Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas dienai veltītā koncertā 18.novembrī pilsētas Kultūras namā par apbalvojuma „Rēzeknes Goda pilsonis” piešķiršanu Ivanam Ribakovam tiks paziņots oficiāli.

Ivans Ribakovs ir dzimis Lietuvā 1960. gadā. Pabeidzis Daugavpils pedagoģisko ar specialitāti „Matemātikas un fizikas skolotājs”. Pēc institūta I. Ribakovs tika nozīmēts mācīt Tumeņas apgabala Surgutas rajona Kagalimas ciemā. Tomēr lielāko savas dzīves daļu un darbu Ivans veltījis Rēzeknei. Strādājis par inspektoru profesionālās orientācijas un darba apmācības jautājumos Rēzeknes pilsētas izpildu komitejā. 1984. gada augustā viņu iecēla par 4. vidusskolas direktoru, bet 1985. gada pavasarī viņu uz pusotru gadu iesauca karadienestā par ierindas kareivi. 1986. gada novembrī Ribakovs atgriezās Rēzeknē un burtiski uzreiz sāka darbu pilsētā lielākās – 2. vidusskolas direktora amatā.

Pateicoties jaunā un iniciatīvu pilnā direktora pūliņiem skolā parādījās terārijs, tika uzcelta liela sporta zāle un kafejnīcas ēka, kas vēlāk kļuva par Latgales kultūrvēstures muzeja daļu. Ivana Ribakova laikā skolas futbola laukums pirmo reizi saņēma mākslīgo segumu. Ribakovam izdevās paglābt no slēgšanas arī 17. bērnudārzu (tagadējā „Bitīte”), pārvietojot uz turieni sākumskolu. 2001. gadā viņš tika ievēlēts par Rēzeknes domes deputātu. Strādājot pusotru gadu Domē, Ribakovs daudz ko panāca: augstus naturalizācijas rezultātus, Nacionālo biedrību kultūras nama izveidi uz teātra-studijas „Joriks” ēkas bāzes.

Neskatoties uz aizņemtību Saeimā, arī šodien viņš palīdz Rēzeknes pilsētas izglītības un kultūras iestādēm, veco ļaužu pansionātam, reliģiskajām konfesijām, atsaucoties uz jebkuru lūgumu pēc palīdzības.

Ivans Ribakovs: „Visupirms es esmu ļoti pateicīgs tiem, kas izvirzīja manu kandidatūru Rēzeknes pilsētas goda pilsoņa nosaukuma piešķiršanai, – Rēzeknes iedzīvotājiem, Rēzeknes 2. vidusskolas un pirmskolas izglītības iestādes „Bitīte” kolektīviem. Esmu ļoti pateicīgs Rēzeknes pilsētas domei par to, ka novērtēja manus nopelnus, kas bija agrāk, un šo apbalvojumu es vērtēju kā avansu nākotnei.
Rēzekne man ļoti daudz nozīmē. Šeit piedzima mani bērni. Sākās darbs. Visi vislabākie, radošākie un darba gadi aizvadīti tieši Rēzeknē un ļoti ceru, ka gaidāms vēl daudz kas labs. Ja pie manis vēršas pēc palīdzības, tad vienmēr vispirms cenšos palīdzēt rēzekniešiem.”

Rēzeknes pilsētas domes Atzinības rakstu svētku reizē saņems SIA „Dana” īpašnieks un vadītājs Rišards Gaidis.

Apbalvojums „Rēzeknes Goda pilsonis” un domes Atzinības raksts tiks pasniegts valsts svētkiem veltītajā pasākumā Rēzeknes pilsētas Kultūras namā 18.novembrī plkst. 17.30. Svinīgajā koncerta dalībnieki būs Latvijas Radio koris, ansamblis “Tango sin Quinto”. Koncertu piedāvā valsts SIA „Latvijas koncerti” sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un Rēzeknes pilsētas pašvaldību.

Nodaļas vadītāja D.Zirniņa

Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
Marina Sokolova 64607675
marina.sokolova@rezekne.lv