Rēzeknē viesojas tradicionālās kultūras eksperti un plāno sadarbību ar muzeju

Pirms nedēļas – 8.februārī – Latgales Kultūrvēstures muzejā viesojās Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra Tradicionālās kultūras eksperte lietišķajā mākslā Linda Rubena, ar kuru tika apspriesta turpmākā sadarbība tuvākā un tālākā nākotnē.


Tradicionālās kultūras eksperte lietišķajā mākslā Linda Rubena kopā ar kolēģiem no Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) un muzejā darbojošās A.Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) vadītāja Evija Vasilevska apsprieda Tradicionālo prasmju skolas 2011 norisi, kas Latgales reģionā notiks šī gada martā un tajā iesaistīsies arī A.Paulāna TLMS dalībnieki – cietās ādas apstrādes meistari Irēna Baufele un Pēteris Reiniks. Tradicionālo prasmju skolas 2011 ietvaros abi meistari nodarbībās demonstrēs ādas apstrādi un ikviens tajās varēs kļūt par viņu mācekli – piedalīties ir aicināti gan individuāli interesenti, gan skolēnu un pieaugušo grupas, iepriekš gan piesakoties, jo vietu skaits nodarbībās ir ierobežots (ieinteresētie var rakstīt meistariem uz e-pastu: apkalnmajas@inbox.lv).

Tikšanās laikā KNMC eksperti Latgales Kultūrvēstures muzejā iepazina gan Rēzeknes pilsētas vēstures, gan Latgales keramikas ekspozīciju „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”, kas īpaši piesaistīja viesu uzmanību. Tradicionālās kultūras eksperte lietišķajā mākslā Linda Rubena atzinīgi novērtēja gan keramikas ekspozīcijas prasmīgo izveidi, vizuāli bagātīgi atspoguļojot podniecības tradīcijas, gan Latgales keramiķu amata prasmi.

Savukārt LKM galvenā krājuma glabātāja Silvija Ribakova un direktores vietniece zinātniskajā darbā Ineta Atpile-Jugane pārrunāja ar KNMC eksperti Lindu Rubenu semināra „Tautas tērps Latgalē” organizatoriskos jautājumus, kas Latgales Kultūrvēstures muzejā norisināsies šī gada novembrī. Seminārā plānots aktualizēt tautas tērpa darināšanas, saglabāšanas, pārmantojamības un popularizēšanas jautājumus, aicinot piedalīties muzeju speciālistus un citus interesentus.

Informāciju sagatavoja

Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv