Rēzeknē Muzeju nakts trikmīņī sasatyka 1050 sābri!

Šogad 14.maija naktī Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) satikās 1050 kaimiņi. Muzeju nakts pasākums „Sābru trikmīņs” aizritēja pacilātā un neparastā gaisotnē – muzejā ciemos bija ieradušies gan vietējie rēzeknieši, gan sābri no tuvas un tālas apkārtnes (Ludzas, Dagdas, Vecpiebalgas novada u.c.).


Uz sasavasaluošonu un „Sābru trikmīņa” atklāšanu pie muzeja bija ieradusies arī rēzekniešiem zināmā Plōciņu Mase, kura jau pašā sākumā ļāva no sirds izsmieties par vietējām aktualitātēm un radīja ikvienā interesi ātrāk doties jaunajā muzejā, kas pēc rekonstruēšanas izskatās gluži „kai gaismys piļs – gluožu lūgi, gluožu durovys…”

Pēc sasveicināšanās, sābri satikās ar videofilmas „Latgolys laikadečs” veidotājiem un aktieriem un atklāja speciāli Muzeju naktij izveidoto ekspresizstādi, kurā skatāmas fotogrāfijas no videofilmas uzņemšanas procesa.

Pēc izstādes atklāšanas, Muzeju nakts apmeklētājiem bija vairākas iespējas izbaudīt kultūras dažādību – vieni devās uz KN skatīties videofilmas pirmizrādi, citi – uz mini zoo „Rozītes” Rēzeknes novada Audriņu pagstā, bet citi palika muzejā un sāka sacensties par mudruoko sābra (ātrākā kaimiņa) titulu lasīšanā zam deča. Lai kļūtu par mudruokū sābri, vajadzēja zem segas lukturīša gaismā pēc iespējas ātrāk izlasīt dažādus tekstus, kas ņemti no muzeja krājuma materiāliem, sacensības bija spraigas un titulu Mudruokīs sābris ieguva Gunta Kukure.

Kamēr vieni sacentās, tikmēr citi izmantoja iespēju un ierakstīja savus Muzeju nakts vērojumus „…laika kalinderā”. Ieraksti ir tikpat dažādi, kādi bija nakts apmeklētāji – tajā savus iespaidus vairāki ir pauduši uzzīmējot muzeju, paši sevi un savus kaimiņus, tāpat ir atstāti gan vēlējumi, gan prieks par pasākumu: Ļena ar sajūsmu ierakstījusi, ka viņa jūtas kolosāli un ir sajūta, it kā viņa būtu pieskārusies mūžībai; Anželika atzīst, ka Muzeju nakts ir bijusi interesantiem iespaidiem bagāta, bet Karpovu ģimene apzinājusies vēstures plūdumu un katra personīgo nozīmi šajā laikā.

Kad lielākā daļa apmeklētāju jau bija iepazinuši muzeja ekspozīcijas un izstādes, pie muzeja bija arī sadziedāšanās un sadancošanās, kad klātesošos iepriecināja Rēzeknes pilsētas KN senioru deju kolektīvs „Zelta atvasara” (vad. O.Deksne), Rēzeknes poļu koris „Jutrženka” (diriģente I.Ivanova), J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vsk. audzēkņi un Rēzeknes pilsētas KN sieviešu koris „Medicus” (diriģentes A.Lipska, I.Skrule).

Muzeju nakts kulminācija risinājās tieši ap pusnakti un vislielākās sābru ovācijas saņēma Rēzeknes teātra jauniešu studijas aktieri (režisore M.Zaļaiskalns), kuri „atdzīvināja” J.Kazāka gleznu „Cirkā” un jaunie mākslinieki, kuri demonstrēja mākslas dienu video uz muzeja sienas dzīvās mūzikas pavadījumā.

Nakts bija pietiekami silta un sābri izklīda lēnām, turpinot pārrunāt, aprunāt un sarunāt…

nformāciju sagatavoja Maija Upeniece,

Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv

Īsā latgaliešu valodas vārdnīca:

Sābris – kaimiņš
Trikmīņs – publisks pasākums ar dziedāšanu un dancošanu
Mudruoks – ātrāks, veiklāks
Dečs – sega
Sasavasaluot – sasveicināties
Gluožu lūgi, gluožu durovys – stikla logi, stikla durvis