Rēzeknē darbu atsāk akvaterārijs

Pēc triju gadu ilgiem remontdarbiem Rēzeknē darbu atsāk Rēzeknes 2. vidusskolas ēkā izvietotais akvaterārijs. Pirmie akvaterārija apmeklētāji ierodas jau 9. martā plkst. 11.30, un tie būs Rugāju pamatskolas audzēkņi.


Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings stāsta, ka remonts bija nepieciešams, jo telpas neatbilda dzīvnieku uzturēšanas prasībām. No pašvaldības budžeta remontdarbiem kopumā bija izlietoti aptuveni 40 tūkstoši latu. Bez tam uzstādītas mūsdienīgas ūdens maiņas, ventilācijas, filtrēšanas un sildīšanas iekārtas, kā arī apgaismojums. Telpas ir ne vien labā kārtībā un atbilst visām prasībām, bet arī vizuāli būs interesantas apmeklētājiem, atgādinot noslēpumainu pazemes alu.

Remontdarbu laikā akvaterārija iemītnieki bija izvietoti citos tuvākajos zooloģiskajos dārzos, un tagad, kad remonts jau ir pabeigts, tie pamazām atgriežas savās jaunajās mājās. Jāpiebilst, ka pārstāvēto dzīvnieku dažādība nedaudz mainījusies, jo akvaterārijs nav aprīkots ar dabiskās gaismas piekļuvi, bet tiek apgaismots ar mākslīgās gaismas ķermeņiem. Līdz ar to galvenie tā iemītnieki būs dažādi aukstasiņu dzīvnieki – zivis, ķirzakas, krokodili, čūskas.

Rēzeknes 2. vidusskolas direktors Igors Sergejevs piebilst, ka dzīvnieku akvaterārijā būs vairāk, jo par godu remontdarbu noslēgumam un jaunā mitekļa atklāšanai citi zoodārzi dāvinājuši Rēzeknei vēl arī jaunus iemītniekus. Akvaterāriju apkalpos trīs skolā strādājošie laboranti.

„Akvaterārijs lieti noder, mācot zooloģiju, jo skolēni var apskatīt dzīvniekus, par kuriem lasa mācību grāmatās. Bet ne mazāk svarīgi ir tas, ka bērniem ir iespēja vairāk izprast un iemīlēt dzīvniekus. Mēs arvien vairāk virzāmies prom no dabas, bet šeit ir iespēja izjust dzīvās dabas tuvumu, tās eksistenci. Un ir labi, ja kaut vai tādā veidā daba kļūst par mūsu dzīves sastāvdaļu. Tādēļ jau arī bērnudārzos katrā grupiņā ir kāds papagailis, bruņurupucis vai kāds cits dzīvnieciņš”, uzskata A. Drelings.

Protams, rēzeknieši vēl atceras jestro pērtiķēnu, kurš dzīvoja akvaterārijā un savulaik ne vienam vien apmeklētājam ir norāvis brilles, krelles, auskarus un vēl ko citu, pie kā varēja pagūt pieķerties ar savām veiklajām ķepām. Arī viņš atgriezies Rēzeknē.

Informāciju sagatavoja:

Janīna Dukule
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste