Reģionos viesosies klimata kampaņa

Šā gada 29. novembrī Līvānu 1. vidusskolā notiks Ekoskolu klimata kampaņas pirmais reģionālais pasākums, kura laikā Līvānu un tuvāko pilsētu iedzīvotāji varēs uzzināt vairāk par klimata pārmaiņām, kā arī interaktīvā veidā piedalīties sevis izglītošanā.


Ekoskolu klimata kampaņa radīta ar mērķi vērst skolēnu un skolotāju uzmanību, kā labāk novērtēt savu ietekmi uz klimata pārmaiņām un attiecīgi rīkoties, lai to mazinātu gan savā skolā, gan tuvākajā apkārtnē. Visa mācību gada garumā klimata kampaņas izstāde apceļos 30 Latvijas Ekoskolas, savukārt reģionālie pasākumi kopumā būs četri.
Otrdien, no pulksten 13.00 Līvānu 1.vidusskola būs laipni atvērta ikvienam. Būs aplūkojama Videsfonda izstāde par atjaunojamām enerģijām, transportu un klimatu un Latvijas zaļās kustības plakātu izstāde, kas palīdzēs uzzināt vairāk par ilgtspējīgas enerģijas vīziju Latvijai (Latvija- 2050), iepazīties ar scenārijiem atjaunojamo energoresursu izmantošanā, apgūt Latvijai piemērotus ilgtspējīgas enerģijas risinājumus praksē – mājsaimniecībām, skolām, pašvaldībām. Ikviens varēs pievienot savu uzsaukumu webkamerā, lai kopīgi piedalītos Ekoskolu klimata kampaņas video veidošanā. Azartiskākie klimata kampaņas dalībnieki savas zināšanas par vidi varēs pārbaudīt un pilnveidot „Prognožu spēlē”, kas palīdzēs saprast, kādas izmaiņas dabā gaidāmas tuvāko gadu laikā. Mārtiņš Knite no uzņēmuma Ekoprieks prezentēs, kā ar dažādu atjaunojamās enerģijas rīku palīdzību iespējams savu ikdienu padarīt videi draudzīgāku, savukārt kopā ar Energodata vadītāju Jāni Šipkovu interesenti varēs doties auditā pa skolu, lai sameklētu „enerģijas vampīrus”.
Biedrība “homo ecos:” skolēniem piedāvās iesaistīties dažādās aktivitātēs, kas saistītas ar enerģiju, klimata pārmaiņām un videi draudzīgu dzīvošanu. Vidusskolēniem būs iespēja spēlēt Dānijā veidotu galda spēli “Changing the game”, kurā, izmantojot LEGO klucīšus, jaunieši varēs prognozēt enerģētikas politikas attīstību nākotnē. Sadarbībā ar Jauno arhitektu kustību skolēni varēs izmēģināt vēja ģeneratora prototipu, kā arī redzēt, kā darbojas saules enerģija. Savukārt LOESJE darbnīcā būs iespēja lasīt dažādus jauniešu veidotus saukļus par vidi un klimatu, kā arī piedalīties plakātu salikšanas spēlē. “Mēs gribam bērniem un jauniešiem parādīt, kā vējš, saule, zeme un cilvēks spēj radīt enerģiju, un ļaut ikvienam pašam izmēģināt, kā šo enerģiju var pielietot! Mēs ticam, ka atjaunojamās enerģijas ir ļoti interesants temats tieši jaunākajai paaudzei, un ka tieši viņi būs tie, kas šīs enerģijas padarīs pieejamas ikvienam pasaules iedzīvotājam!”, uzsver “homo ecos:” projektu vadītāja Madara Peipiņa. Dienas laikā apskatot visus klimata kampaņas kontrolpunktus un savācot nepieciešamo skaitu zīmodziņus, būs iespēja iegūt balvas no „homo ecos:”.
Skolotājiem dienas otrajā pusē notiks pieredzes apmaiņas semināri, lai palīdzētu labāk saprast, kā klimata pārmaiņu tematiku iespējams integrēt skolu mācību programmā, kā arī dalīties katras skolas labajos piemēros.

Uz pirmo klimata kampaņas reģionālo pasākumu īpaši aicinātas visas reģiona skolas, kā arī ikviens interesents.

Klimata kampaņas projektu finansiāli atbalsta KPFI (Klimata pārmaiņu finanšu instruments) un „Sorosa fonds – Latvija”
Ekoskolu klimata kampaņas pasākumus rīko un koordinē Vides izglītības fonds, starptautiskas sabiedriskās organizācijas FEE (Foundation for Environmental Education) pārstāvis Latvijā, kuras darbības mērķis ir veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē, kurš Latvijā darbojas jau astoņus gadus. Kopumā Latvijā Ekoskolu programmā šobrīd darbojas 120 izglītības iestādes.

Vairāk par Vides izglītības fondu: www.videsfonds.lv
Vairāk par biedrību „homo ecos”: www.homoecos.lv

Informāciju sagatavoja
Ilze Grunska
29830259
Ilze.grunska@zemesdraugi.lv