Raiņa mājā Berķenelē notika BJTS „Kamolītis” jubilejas pasākums

No 25. līdz 31. jūlijam Raiņa mājā Berķenelē notika Bērnu un jauniešu teātra studijas (BJTS) „Kamolītis” radošā vasaras nometne, kuras laikā „Kamolīša” jaunie aktieri kopā ar skatuves pedagogiem iestudēja savu versiju par Annas Brigaderes pasaku lugu „Sprīdītis”.


Jau tradicionāli BJTS „Kamolītis” vasaras nometnē kopā ar uzaicinātiem skatuves pedagogiem iestudē uzvedumu, kuru Berķenelē rāda Dzejas dienās. Šogad nometnes viespedagogu lomās iejutās Daugavpils teātra aktieri Ivars Brakovskis un Alda Krastiņa, viņiem palīdzēja horeogrāfe Sofija Baitina, studijas vadītājs Viesturs Rencis, māksliniece Una Gura un Raiņa mājas Berķenelē direktore Inese Bērziņa. A.Brigaderes „Sprīdītis” tika izvēlēts par godu latviskākās rakstnieces jubilejai.

Jāuzsver, ka šī bija kolektīva piektā radošā nometne, un tāpēc līdzās darba garam valdīja arī svētku gaisotne, jo nometnes nobeigumā tika svinēta kolektīva piektā dzimšanas diena. 30. jūlijā Berķenelē pulcējās „Kamolīša” bērnu savējie – vecāki, draugi, bijušie kolektīva dalībnieki u.c., bija apskatāma fotogrāfa Reiņa Fjodorova (Londona) veidotā „Kamolīša” dalībnieku un pedagogu fotogalerija, ciemiņi noskatījās nometnes laikā radīto „Kamolīša Sprīdīti”, atcerējās piecus kopā pavadītos gadus, nominēja savus vecākus „par ieguldījumu teātra mākslā”. Kā jau dzimšanas dienām piederas, bija arī svētku klinģeris ar svecītēm un īpašais „balonu salūts”, bet pasākuma otrajā daļā pārsteidza Berķenelē vēl nebijis notikums – uzstājās stīgu trio „Sensus”, atraktīvi, azartiski un šarmanti mākslinieki – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra orķestra mūziķi – vijolnieces Ilze Kirsanova, Ilze Pence un čellists Jānis Rinkulis. Koncertā skanēja Vīnes klasiķa Jozefa Haidna divertisments stīgu trio un krievu romantiķa Aleksandra Borodina stīgu trio.
Savukārt 31.jūlijā „Kamolīša” jaunie aktieri turpināja vēl vienu savu tradīciju – apmeklēt kādu no latviešu rakstnieku muzejiem, šoreiz – Jāņa Jaunsudrabiņa „mūsmājas” Neretas „Riekstiņus”.
Bērnu un jauniešu teātra studijas „Kamolītis” pirmsākumi meklējami pirms sešiem gadiem, kad, gatavojoties Dzejas dienām, Raiņa bērnības mājā Berķenelē notika sadarbības projekts, kurā Latviju pārstāvēja Daugavpils novads un Baltkrieviju – Vitebska. Daugavpils novada un Vitebskas bērni sagatavoja dzejas uzvedumu un to parādīja Raiņa bērnības mājā Berķenelē un Vitebskā. Līdz ar šo projektu dzima ideja katru vasaru sapulcēt projektā iesaistītos Daugavpils novada bērnus radošajā seminārā-nometnē un sagatavot kādu iestudējumu kārtējām Dzejas dienām, kas arī veiksmīgi īstenojas nu jau piekto gadu. Pateicoties nometnēm Raiņa mājā Berķenelē, izveidojās spēcīgs kolektīvs, kas pārauga savas sākotnējās ieceres un kļuva par resursu, kas izmantojams ne tikai kultūras dzīves dažādošanai un atbalstam Raiņa mājā, bet arī aktīvi sāka piedalīties novada, Daugavpils un nu arī jau Latvijas mēroga pasākumos. Pa šiem gadiem iestudēti darbi:

2005. gadā – Raiņa dzejas uzvedums (Rež. Līga Balode)
„Teic ļaudis: Tā rasa! Bet bērni un dzejnieki smejot to lasa”
2007. gadā –
„Prieki visās gadskārtās”
2008. gadā- Raiņa dzejas kompozīcija (Rež.Viesturs Rencis)
„ Zelta sietiņš”
2009. gadā –Raiņa novele (Rež. Līga Korlaša)
„Sirds solījums”
2010.gadā –3 animācijas īsfilmas (Studija Dauka animātori Dzintars Krūmiņš,Dace Liepa, Māra Liniņa
„Raiņa dzeja bērnu animācijā”,
2011.gadā – Alfs Preisens (Rež.Viesturs Rencis)
„Kazlēns, kurš mācēja skaitīt līdz 10.”
Pēc Annas Brigaderes motīviem ”(Rež.Ivars Brakovskis,Alda Krastiņa) „Sprīdītis”

2010. gadā, pateicoties reģionālajai reformai un pēc Daugavpils novada Kultūras pārvaldes ieteikuma, Kalkūnes pagasta pārvalde, kuras teritorijā atrodas Raiņa māja Berķenele pārņēma pie muzeja esošo un uz projektu un brīvprātības principu balstīto jauniešu teātra kopu savā paspārnē un tā kļuva par Kalkūnes pagasta Bērnu un jauniešu teātra studiju „Kamolītis”, kuru vada Daugavpils teātra aktieris Viesturs Rencis, kurš kopā ar studijas bērniem ir no pašiem idejas pirmsākumiem, šobrīd dalībnieki ir vecumā no 4- 21 gadam.
Jubilejas gads „Kamolīša” dzīvē ir bijis ļoti ražīgs – ar Alfa Preisena pazīstamo pasaku „Kazlēns, kurš mācēja skaitīt līdz 10” kolektīvs veiksmīgi startēja gan novada, gan reģionālajā skolu teātra skatē, kā arī tika izvirzīts arī uz 4. Latvijas skolu teātru festivālu Rīgā, kur starp labākajiem Latvijas skolu teātru kolektīviem iekļuva festivāla laureātu vidū. Tāpat šī gada laikā kolektīvs visdažādākajos pasākumos pārstāvējis Kalkūnes pagastu, gan novada, reģiona un valsts mērogā. Bet pats būtiskākais – šogad pēc ilgas domāšanas ir izvēlēts kolektīva nosaukums, māksliniece Kristīne Lipkova pēc iepriekšējā nometnē radītās animācijas filmas skices ir izgatvojusi „Kamolīša” karogu, savukārt kolektīva dalībnieki Aivars Salna, Marta Folkmane un Ilze Vaidere – sacerējuši himnu.
„… saule ir tas kamolīts, atminēja mazulīts”, saka Rainis un sakām mēs, jo esam kopā, pateicoties Rainim un saulei. Mūsu „Kamolīša” ceļš ir sācies Raiņa bērnības mājā Berķenelē, pateicoties Raiņa dzejai un vasarai, un tur tas arī turpināsies – augot, iepazīstot sevi, izzinot citus un minot lielo dzīves mīklu.

Informāciju sagatavoja:
Viesturs Rencis,
BJTS „Kamolītis” vadītājs