Poļi svin tradicionālos svētkus – Mikolajkus, jeb svētā Nikolaja dienu

6. decembrī visā pasaulē poļi svin savus tradicionālos svētkus – Mikolajkus, jeb svētā Nikolaja dienu. Polijā uzskata, ka Ziemassvētku vecītim vārds ir Nikolajs (poliski – Mikolajs), līdz ar to 6. decembrī atzīmē viņa vārda dienu.


Saskaņā ar ticējumiem, Ziemassvētku vecītis šajā dienā pārbauda kā notiek gatavošanās Ziemassvētkiem, vai bērni ir labi un paklausīgi un, būdams ļoti dāsns, priecē mazos ar saldumiem vai nelielām dāvanām. Šo pasakaino dienu ar nepacietību sagaida gandrīz visi, it īpaši visjaunākie, tāpēc poļu bērnudārzā un poļu skolā 6.decembrī bērnus sagaidīja vairāki patīkami pārsteigumi.

Lai Mikolajki bērnu atmiņās paliktu uz ilgu laiku, Poļu kultūras centrs kopā ar Daugavpils poļu studentu Klubu „Semper Polonia” uzdāvināja Valsts poļu ģimnāzijas jaunāko klašu skolēniem izjādi ar zirgiem un jautro pikniku Naujenē. Bērni pāris stundas pavadīja svaigajā gaisā, spēlējoties ar pasaku personāžiem, vizinoties karietē, kā arī cienājoties ar gardajām uz grila ceptajām desiņām un karstu tēju. Visnegaidītākajā brīdī, gluži kā pasakā, no meža atnāca Ziemassvētku vecītis (sv. Nikolajs) ar dāvanām pilnu maisu. Kopā ar bērniem viņš nodziedāja Ziemassvētku dziesmas, uzmanīgi noklausījās viņu dzejoļus, piedalījās kopīgajās spēlēs un, protams, uzdāvināja skolēniem saldas dāvanas. No Naujenes bērni atgriezās noguruši, bet ļoti laimīgi un pozitīvu iespaidu pārpilni. Poļu kultūras centra administrācija izsaka lielu pateicību fondam „Pomoc Polakom na Wschodzie” par finansiālo atbalstu šī projekta realizēšanā, kā arī poļu studentu Klubam „Semper Polonia” par sadarbību svētku organizēšanā.

Taču Mikolajku svinības ar šiem notikumiem nebija galā. Kluba „Semper Polonia” priekšsēdētāja Milena Rožanska kopā ar pārējiem poļu jauniešiem devās uz Daugavpils bērnunamu-patversmi „Priedīte”. Pateicoties fonda „Semper Polonia” atbalstam tika iepirktas rotaļlietas, kancelejas un pārtikas preces. Akcijas organizatori nenāca tukšām rokām, tomēr, zinot to, ka „ne no maizes vien dzīvo cilvēks”, bērnunamā tika parādīts neliels koncerts, kurā piedalījās tautas deju kolektīvs „Kukulečka” un vokāliste Oļesja Akseņonoka. Mūsu Ziemassvētku vecītis bija klāt arī šajā pasākumā, nesot līdzi jautras spēles un sengaidītas dāvanas, kuras ar mīlestību iepirka, jūtīgi pret citu cilvēku nelaimēm, poļu studenti. Adventes laikā dalīties laimē ar apkārtējiem sagādā tik lielu prieku!

Poļu studentu Klubs izsaka lielu pateicību fondam „Semper Polonia” par atbalstu projekta organizēšanā, kā arī visiem, kas sniedza palīdzību labdarības akcijas realizācijā: tautas deju kolektīvam „Kukulečka”, Piotram Reška kungam, Dmitrijam Ivanovam, Ivaram Utinānam, Mārim Bokam. Pateicamies visiem par siltumu jūsu sirdīs un spēju dalīties labestībā.

Svetlana Manohina
Daugavpils Poļu kultūras centra metodiķe
tel.:+371 65439718
www.ckp.lv