Pašvaldību vadītāji ir norūpējušies par satiksmes organizāciju un labklājības jomu

Trešdien, 23. februārī Zemkopības ministrijā notika Latvijas Pašvaldību savienības domes sēde, kurā piedalījās satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). Sēdes darba kārtībā tika iekļauti jautājumi par sabiedriskā transporta organizāciju 2011. gadā, valsts atbalstu pašvaldību ceļu un ielu uzturēšanā, situāciju siltumapgādē, kā arī valsts atbalstu Sociālā tīkla stratēģijas ietvaros dzīvokļu pabalstiem un GMI (Garantētie minimālie ienākumi).


Rezolūcijā par sabiedrisko transportu akcents tika likts uz to, ka daudzi lauku apvidi pašlaik paliek bez sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Ņemot vērā pieaugošo problēmu daudzumu lauku apvidos: maz pieejamā veselības aprūpe, augstais bezdarbs, transporta un ceļu kvalitātes zemais līmenis, netiek veicināta iedzīvotāju skaita saglabāšanās reģionos. Satiksmes ministrs atzina, ka šādas problēmas pastāv un ir vairāki jautājumi, kas jārisina, piemēram, nereti starppilsētu un reģionālie pārvadājumi sakrīt maršruta robežās, kas pēc būtības ir finansējuma dublēšanās, savukārt vērojami arī gadījumi, kad autobusi, vilcieni brauc tukši, šī sistēma būtu jāsakārto.

Kopumā sēdes laikā tika pieņemtas četras rezolūcijas, kas skar ne tikai satiksmes jautājumus, bet arī sociālas problēmas, kas ir īpaši būtiskas Latgales reģionā, kur vērojama sliktākā situācija valstī, atzīst labklājības ministre Ilona Jurševska, tādēļ jāpievērš pastiprināta uzmanība. Ministre uzsvēra arī to, ka „simtlatnieku” programma šogad beidzas, jo turpmāk atalgojums būs 80 Ls iepriekšējo 100 Ls vietā, un arī tikai īslaicīgi, kas nozīmē to, ka būs nepieciešams jauns risinājums.

Satiksmes ministrs U. Augulis un labklājības ministre I. Jurševska atzina, ka sadarbība ar pašvaldībām izvērtusies veiksmīga un tā noteikti ir jāturpina. Sēdes izskaņā tika apbalvotas un atzinīgi novērtētas vairākas pašvaldības. Īpašu pateicību saņēma Daugavpils pilsētas dome un Preiļu novada dome par aktīvu sadarbību.


Latgales plānošanas reģions ir atvasināta publiska persona, kura izveidota ar Reģionālās attīstības likumu un tās darbība tiek finansēta no valsts pamatbudžeta. Latgales plānošanas reģions ir dibināts 2006. gada augustā ar mērķi nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. Latgales plānošanas reģions darbojas saskaņā ar Reģionālās attīstības likumu, Teritorijas plānošanas likumu, Latgales plānošanas reģiona nolikumu un citiem spēkā esošiem normatīviem aktiem.

Ziņojumu sagatavoja:

Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis 29392686
E-pasts: pasts@latgale.lv