Pārliecinieties par ceļošanai derīgām pasēm

Š.g. pirmajos piecos mēnešos robežsargi lieguši izceļot uz trešajām valstīm 118 personām, kas robežšķērsošanas vietās uzrādīja ceļošanai nederīgas pases.


Robežsardze atkārtoti vērš uzmanību, ka saskaņā ar 2007.gada 13.novembrī apstiprinātajiem „Pasu noteikumiem” jau kopš 2010.gada 1.novembra pases ar derīguma termiņu 50 gadi nav derīgas braucieniem ārpus Šengenas zonas. Tās ir pases, kuras izsniegtas pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Diemžēl, š.g. maijā robežsargiem tieši uz robežas (lidostā, dzelzceļa robežkontroles punktos un uz autoceļiem) nācās atteikt izceļošanu no valsts 24 (aprīlī – 24, martā – 15) personām, kuras uzrādīja šīs pases. Cilvēki bija plānojuši doties uz Turciju, Angliju, Īriju, Ukrainu, Krieviju. Gruziju, Izraēlu un Baltkrieviju.

Kā jau iepriekš ziņots – jau kopš 2008.gada 1.jūlija ceļošanai gan ārpus Šengenas zonas valstīm, gan uz Šengenas valstīm nav derīgas arī visas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti).

Ceļojot gan uz Šengenas zonas valstīm (Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īslande, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Ungārija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Vācija un Zviedrija), gan uz citām valstīm līdzi vienmēr jābūt derīgam ceļošanas dokumentam – pasei. Arī izbraucot uz kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu!

Informāciju sagatavoja:

Jevgēnija Pozņaka,
Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes
Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore,