Paraksta līgumu par projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciemā” īstenošanu

Viļakas novada dome 2011.gada 14.novembrī parakstīja līgumu ar valsts aģentūru Centrālo finanšu un līguma aģentūru par projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciemā” īstenošanu. Projekta nr. 3DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/053 „Ūdenssaimniecības attīstību Šķilbēnu pagastā Šķilbanu ciemā” aktivitāšu īstenošanas ilgums būs 24 mēneši. Līguma noslēgšana aizkavējās, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar v/a Centrālo finanšu un līguma aģentūru saskaņoja projekta izdevumus, nolemjot, ka attiecināmās izmaksas projektam palielinās par 3713,11 Ls.


Projektā paredzēta ūdensapgādes infrastruktūras objektu būvniecība Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciemā. Projekts paredz izbūvēt ūdensapgādes sistēmu: izbūvēs jaunus ūdensapgādes tīklus 3600 m garumā; izbūvēs jaunu artēzisko urbumu, izbūvēs ūdens sagatavošanas staciju, uzstādot tehnoloģiskās iekārtas, hidroforu, frekvenču pārveidotāju un izbūves vienu nosēdaku. Projektā ir plānots iegādāties arī asenizācijas transportu: traktoru un asenizācijas mucu. Ūdens apsaimniekošanas pakalpojumi pēc projekta īstenošanas būs pieejami 95 % Šķilbanu ciema iedzīvotājiem un notekūdeņu apsaimniekošanas pakalpojumi būs pieejami 100 % Šķilbanu ciema iedzīvotājiem.

Projekta kopējās izmaksas ir 241587,28 Ls. Projekta īstenošanu 85 % apmērā atbalsta Eiropas Reģionālās Attīstības fonds. Pašvaldība nodrošina 15 % līdzfinansējumu un segs PVN izmaksas.

No 2011.gada decembra līdz 2012.gada martam ir plānots izstrādāt tehnisko projektu ūdenssaimniecības attīstībai. Atklātu konkursu iepirkumam par būvdarbu veikšanu izsludinās 2012.gada pavasarī.

Šķilbēnu pagasta pārvaldes vadītājs Andris Mežals stāsta: „Ūdensapgādes sistēma Šķilbēnu pagasta Šķilbanu ciemā ir nolietojusies, notiek daudz avārijas un ūdensapgādes sistēmā mēdz nebūt spiediena, tas sagādā neērtības iedzīvotājiem. Projektā ir paredzēts izbūvēt jaunu ūdensvadu, sakārtot ūdensapgādes infrastruktūru Šķilbanu ciemā un uzlabot šo pakalpojumu iedzīvotājiem. Šķilbanu ciema iedzīvotājiem būs iespējams slēgt līgumus ar pašvaldību arī par kanalizācijas aku izsūknēšanu, jo projektā ir paredzēti izdevumi traktora un asenizācijas mucas iegādei. Šobrīd pašvaldībai nav atbilstošas tehnikas, lai nodrošinātu kanalizācijas savākšanu. Iedzīvotājiem nebūs jādomā, kas izsūknēs privāto aku un kur vest izsūknēto kanalizāciju. Šo pakalpojumu iedzīvotājiem pēc projekta realizācijas varēs nodrošināt pašvaldība. Izsūknētie notekūdeņi tiks nogādāti Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās (NAI) Rekovas ciemā. Esmu priecīgs, ka 2012.gadā sāksies būvniecības darbi ūdenssaimniecības sakārtošanā Rekovas un Šķilbanu ciemos, taču, lai pilnībā sakārtotu ūdenssaimniecību Šķilbēnu pagastā, ir jāplāno ūdenssaimniecības sakārtošana arī Upītes ciemā”.

Kontaktinformācija:

Projekta vadītāja: Vineta Zeltkalne
Viļakas novada dome
Attīstības plānošanas nodaļas speciāliste sadarbības jautājumos
Tālr. 64507216