Par atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknē

Tā kā palielinājies sūdzību skaits no organizācijām un iedzīvotājiem par cieto sadzīves atkritumu izvešanu Rēzeknē, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ar savu rīkojumu bija uzdevis izstrādāt pasākumu plānu cieto sadzīves atkritumu izvešanas procesa sakārtošanai pilsētā.


Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvalde un tās vadītāja vietnieks Jurijs Petkevičs norādījis uz trim galvenajām problēmām, kas ir saistītas ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknē, proti, tās ir stihiskās izgāztuves, nenoslēgtie līgumi un atkritumu izvešanas daudzums un biežums.

J.Petkevičs pastāstīja, ka pašvaldības teritorijā, kur veidojas stihiskās izgāztuves, plānots maksimāli ātri tās novākt un stingri uzmanīt tos, kas izmet atkritumus tam neparedzētā vietā. Stihiskās izgāztuves, kas veidojas privātā sektora teritorijā, arī tiks novāktas, bet pašvaldība vērsīsies pie privāto teritoriju īpašniekiem, lai viņi nodrošinātu kārtību savā teritorijā, t.i., pašiem īpašniekiem jānovērš stihisko izgāztuvju veidošanās, piemēram, jāuzliek norobežojošs žogs, lai neviens nevarētu izmest atkritumus viņu teritorijā.

Kas attiecas uz līgumiem, jāatgādina, ka pašvaldībā izstrādājusi saistošos noteikumus, kas visiem pilsētas iedzīvotājiem liek slēgt līgumus par atkritumu izvešanu. Tas attiecas gan uz juridiskām personām, gan uz privāto un daudzdzīvokļu māju īpašniekiem. Savukārt SIA „L&T”, kas ir atbildīga par atkritumu savākšanu un izvešanu Rēzeknes pilsētā, jānoslēdz līgumi ar pilsētas iedzīvotājiem par atkritumu izvešanu. Ja iedzīvotāji neslēgs līgumus ar SIA „L&T” par atkritumu izvešanu, pašvaldībai ir tiesības viņus sodīt par saistošo noteikumu neievērošanu. Šobrīd situācija ir diezgan kritiska, jo, saskaņā ar SIA „L&T” Latgales filiāles direktora V.Laizāna sniegto informāciju, no vairāk nekā 3 000 privātmāju īpašniekiem līgumi noslēgti tikai ar apmēram 1 200. Līgumi nav noslēgti arī ar lielāko daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju daļu. Sakarā ar šo situāciju tiks pastiprināts līgumu noslēgšanas izpildes darbs. Noteikumu neievērošanas un izvairīšanās no līgumu slēgšanas gadījumos tiks piemēroti sodi. Tas attiecas gan uz juridiskām personām, gan privāto un daudzdzīvokļu māju īpašniekiem. Naudas soda apmērs var būt līdz 20 latiem, sastādot administratīvo protokolu par tiesību pārkāpšanu, soda nauda fiziskām personām var būt no 50 līdz 500 latiem, juridiskām personām – no 300 līdz 1 000 latiem.

Pašvaldība lūdz visus pilsētniekus rūpēties par tīrību savā teritorijā. Konstatējot atkritumu izmešanu teritorijā, kur tas nav paredzēts, nekavējoties jāziņo (mašīnas Nr. un marka) pašvaldības policijas dežūrnodaļai pa tālruni 64622771.

„Cīnīsimies kopā par tīrību mūsu pilsētā, jo tīrs ir nevis tur, kur tīra, bet gan tur, kur nemēslo,” – aicina Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldes vadītāja vietnieks Jurijs Petkevičs.

Informāciju sagatavoja:

Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
Olga Strode 64607688
olga.strode@rezekne.lv