Noslēgušās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes

Rēzeknes novadā noslēgušās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, kuru ietvaros iedzīvotāji tika iepazīstināti ar Rēzeknes novada attīstības programmas 2012. – 2018.gadam un Vides pārskata 1.redakciju. Pavisam notika 26 sanāksmes (pa vienai katrā pagastā un pašvaldības administrācijā), un tajās kopumā piedalījās 1024 cilvēki. Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja un dokumenta izstrādes koordinatore Brigita Arbidāne stāsta, ka visbiežāk uzdotie iedzīvotāju jautājumi bija par dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanas un ceļu infrastruktūras sakārtošanas iespējām.


Attīstības programma paredz ūdenssaimniecību sakārtošanu katra pagasta centrā, ko šobrīd pamazām pagastu pārvaldes jau īsteno. Izvērtējot ceļu nozari, vissvarīgākā iedzīvotājiem šobrīd ir valsts ceļu kvalitāte. Pašvaldība ieguldīt savus līdzekļus valsts ceļu remontdarbos nevar, taču programmā ir iekļauti novadam svarīgākie valsts ceļu posmi, kas tuvākajā laikā būtu jāsakārto. „Novada Attīstības programma ir nozīmīgs dokuments, tajā paredzēta arī valstij piederošo objektu turpmāka attīstība, tādējādi uzsverot mūsu novada kopējās attīstības prioritātes,” skaidro B.Arbidāne.
Sanāksmēs daudzreiz izskanēja jautājums par bezdarba problēmu un pašvaldības lomu tā risināšanā. „Iedzīvotājiem ir grūti saprast, ka vairs nav sociālisma laiki, kad pašvaldība būvēja ražošanas kombinātus, uzņēmumus un tur nodarbināja cilvēkus. Tagad ar likumu pašvaldībai ir aizliegts nodarboties ar uzņēmējdarbību, tās loma ir uzņēmējdarbības veicināšana. Pašvaldība var sniegt informatīvo atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, konsultējot par līdzekļu piesaisti, projektu rakstīšanu, ieviešanu un dažādām iespējām. Pašvaldība rūpējas par infrastruktūru – par pašvaldības ceļiem, par ūdensapgādi,” skaidro B.Arbidāne.
„Ir jomas, kur pašvaldības ietekme nav tik liela, kā iedzīvotāji to gribētu, piemēram, elektroapgādes jautājumos. Daudz sūdzību ir par strāvas slikto kvalitāti, kas ražotnēm rada zaudējumus. Tas pats attiecas arī uz interneta pieejamību. Ja interneta sakari ir ar atšķirīgu kvalitāti jau Rēzeknes pilsētas pierobežas pagastos, tad ko var runāt par attālākiem pagastiem,” stāsta B.Arbidāne. Lai vērstu uzmanību uz šīm lietām, Attīstības programmas rīcības plānā tiek uzsvērta kvalitatīva interneta un kvalitatīvas elektroapgādes nepieciešamība visā novada teritorijā.

Jāatzīmē, ka vēl līdz 8. novembrim iedzīvotāji pašvaldībā var paspēt iesniegt priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem novada attīstības veicināšanai.
B.Arbidāne atzīmē, ka Attīstības programmā nozīmīgākā ir stratēģiskā daļa, kas ietver novada prioritāros attīstības virzienus, un rīcības plāna daļa, kurā nosaukti jau konkrēti projekti un to realizācijai nepieciešamās izmaksas. „Apzināmies, ka septiņu gadu laikā realizēt visus projektus nevarēsim. Tas ir virziens, uz kuru mēs ejam, un finansējumu piesaistīsim atkarībā no iespējām. Turpmāk katru projektu, it sevišķi to, kur iesaistīti Eiropas Savienības līdzekļi, būs jāpamato ar atsauci uz tā nepieciešamību no Attīstības programmas. Tādēļ nozīmīgi šajā dokumentā iekļaut visus esošos un plānotos darbības virzienus. Katra gada beigās investīciju plānu būs iespēja aktualizēt. To varēs izdarīt pēc tam, kad Attīstības plānošanas nodaļas speciālisti būs veikuši izvērtējumu, kādi projekti saskaņā ar programmu ir ieviesti, un vai nepieciešamas kādas korekcijas,” stāsta B.Arbidāne.
Atgādinām, ka komentārus par Vides pārskatu pašvaldība gaida līdz 18.novembrim. Šis dokuments izvērtē Attīstības programmā iekļauto projektu realizācijas iespējamo ietekmi uz apkārtējo vidi. Ņemot vērā to, ka plānoti ir pārsvarā infrastruktūras sakārtošanas un uzlabošanas projekti, speciālisti nav konstatējuši nozīmīgus draudus apkārtējai videi.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Ar abu plānošanas dokumentu 1.redakciju var iepazīties novada mājas lapā www.rezeknesnovads.lv. Rakstiskus komentārus un priekšlikumus var iesniegt:
• Rēzeknes novada pašvaldībā, Atbrīvošanas alejā 95, 3.stāvā, 27.kabinetā darba dienās no 8.00 – 16.30
• sūtot pa pastu uz adresi Rēzeknes novada pašvaldība, Atbrīvošanas aleja 95, Rēzekne, LV 4601
• elektroniski uz e-pasta adresēm: Brigita.Arbidane@rdc.lv un Terezija.Kruste@rdc.lv