Līvānu novada pašvaldība iebilst pret „Latvenergo” tarifu plānu

Atsaucoties uz novada iedzīvotāju pausto nostāju, Līvānu novada dome ir sagatavojusi un nosūtījusi vēstuli Saeimai, ministrijām, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai un Latvijas Pašvaldību savienībai, kurā iebilst pret AS „Latvenergo” piedāvāto tarifu paaugstināšanas plānu.


Likums „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” nosaka, ka tarifiem jābūt ekonomiski pamatotiem un tiem jānodrošina pakalpojumu sniegšanas ilgtspēja. Paredzot diferencētus tarifus (8,25 santīmus/kwh, ja patēriņš nepārsniedz 1200 kwh gadā un 10,74 santīmus/kwh, ja patēriņš ir lielāks par 1200 kwh), iedzīvotāji tiek nostādīti nevienlīdzīgos apstākļos. Divu tarifu noteikšana, kas savstarpēji atšķiras par 30%, nevar būt ekonomiski pamatota, uzskata Līvānu novada pašvaldība.

Tiek apšaubīts arī AS „Latvenergo” apgalvojums, ka lielāko dalu ģimeņu tarifu pieaugums neskars. Pašvaldība uzskata, ka uz samazināto tarifu varētu pretendēt vienīgu vientuļie pensionāri, un arī tikai veicot taupības pasākumus, piemēram, nelietojot siltā ūdens sildīšanas iekārtas.

Šāds tarifu plāns īpaši diskriminē lauku iedzīvotājus, kam elektrība ir vitāli nepieciešama savas saimniecības nodrošināšanai (no kā savukārt atkarīga viņu izdzīvošana, jo citu ienākumu ģimenēm laukos nereti nav). Tāpat nav izvērtēts, kādu ietekmi šāda tarifu politika atstās uz ģimenēm ar vairākiem bērniem un ar vidējiem ienākumiem.

Vai tiešām iedzīvotājiem jāatgriežas viduslaikos, kad gaismas avots bija pavarda uguns? Kādā veidā nodrošināsim, lai jaunā paaudze būtu izglītota un erudīta, ja ģimenei būs liegta iespēja izmantot jaunākās IT tehnoloģijas, radio, televīziju, – šāds jautājums izskan Līvānu novada domes protesta vēstulē.

Tiesiskā valstī sabiedrības ieguvumam ir jābūt lielākam, nekā viena indivīda vai uzņēmuma labumam, uzsver pašvaldība un aicina neatbalstīt AS „Latvenergo” piedāvāto tarifu projektu.

Vēstule nosūtīta LR Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisija, LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, LR Ekonomikas ministrijai, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv t. 65307270; 29492184