Līvānu mērs: Iedzīvotāji ir zaudējuši uzticību varas vīriem

Daugavpils, 15.dec., LETA. Pēdējo dienu notikumi un ažiotāža ap “Swedbank” liecina, ka liela daļa iedzīvotāju ir pilnībā zaudējusi uzticību varas vīriem, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.


“Dienu pirms “Latvijas Krājbankas” darbības apturēšanas finanšu ministrs izteicās, ka viss esot kārtībā un uztraukumam neesot pamata. Bet pēc tam, kad pašvaldības, kurām “Krājbankas” darbības apturēšanas rezultātā tajā palikuši iesaldēti ievērojami finansiālie līdzekļi, vērsās valdībā pēc palīdzības, tās pretī saņēma pārmetumu, ka pašas vien esot vainīgas, jo izvēlējušās nepareizo banku naudas glabāšanai. Vai šāda pieeja problēmas risināšanai ir valstiska?” retoriski vaicāja Vaivods.

“Viens otrs jau var mēģināt atrunāties, ka, lūk, šīm pašvaldībām dota iespēja ņemt Valsts kasē aizņēmumu. Taču tas ir tikai īstermiņa risinājums. Ja nekas netiks mainīts un saņemtie aizdevumi šīm pašvaldībām būs jāatdod pilnā apmērā, no ilglaicīgas attīstības viedokļa minētajām pašvaldībām tā būs traģēdija,” ir pārliecināts Līvānu mērs.

Kad paklīdušas baumas par to, ka finansiālās grūtībās it kā nonākusi “Swedbank”, vairāku pašvaldību vadītāji pārskaitījuši naudu no minētās bankas uz citām finanšu iestādēm. Vaivoda skatījumā, šie cilvēki, “nesaņemot no varas vīriem nekādu baumas atspēkojošu informāciju, mēģināja pasargāt pašvaldību līdzekļus”, taču tagad padarīti par grēkāžiem.

“Kāpēc varas vīri par “Krājbankas” krīzi sāka izteikties tikai vairākas dienas pēc tās darbības apturēšanas? Kāpēc nekliedēja baumas par it kā problēmās nonākušo “Swedbank”? Acīmredzot viņi nezināja, ko teikt, acīmredzot nebija pārliecināti,” secināja Vaivods.

Pašvaldībām joprojām neviens nav pateicis, kā rīkoties, lai nepazaudētu bankās budžeta līdzekļus, sūkstījās Vaivods. “Gadījumā, ja naudu pazaudēsim, paši vien būsim vainīgi. Šāda situācija no valstiskā viedokļa ir pilnīgs absurds,” pārliecināts ir Līvānu mērs.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs pauda neapmierinātību arī par plānoto ceļu fonda samazinājumu, kas ilgtermiņā neizbēgami novedīšot pie lauku ceļu sabrukšanas, un finansējuma samazināšanu profesionālajām, kā arī mākslas un mūzikas skolām, kā rezultātā lauku bērniem varot pilnībā pazust iespējas vispusīgai attīstībai.

Vaivods kritizēja arī plānoto Eiropas Savienības fondu līdzekļu sadali nākamajam plānošanas periodam. Saskaņā ar šo plānu līdzekļus paredzēts investēt galvenokārt tikai tur, kur tie var dot atdevi. Savukārt lauku attīstībai saskaņā ar šo plānu paredzēti tikai nelieli līdzekļi, jo ieguldīt laukos līdzekļus, pēc “šo plānotāju” domām, neesot rentabli. “Citiem vārdiem sakot, atlikušajiem lauku iedzīvotājiem mēģina dot mājienu – vai nu pārcelieties uz Rīgu, vai brauciet prom no Latvijas, vai nodzerieties un nomirstiet turpat laukos,” sacīja Vaivods.

Ivars Soikāns LETA