Līvānu dome aicina privāto sektoru apkopot zaudējumus un prasīt kompensācijas

Pēc diskusijas ziņu aģentūrā LETA, kur izskanēja informācija, ka neviens uzņēmējs/zemnieks/privātpersona nav griezies, pieprasot valsts un iesaistīto uzņēmumu kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies ilgstošu elektroenerģijas pārrāvumu dēļ, Līvānu novada dome nākusi klajā ar aicinājumu sava novada uzņēmējiem, zemniekiem un privātpersonām aprēķināt zaudējumus, ko ir radījis ilgstošais elektroapgādes pārrāvums, un ar iesniegumiem par zaudējumu kompensāciju izmaksu griezties AS “Latvenergo”, Ekonomikas ministrijā vai Lauku atbalsta dienestā.


27.janvārī, ziņu aģentūras LETA telpās notika diskusija par ārkārtējām situācijām, galvenokārt pievēršot uzmanību elektroapgādes krīzei. Tajā piedalījās arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Diskusijas laikā Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce informēja, ka ir saņemts tikai vienas privātpersonas iesniegums par morālo kompensāciju saistībā ar elektroapgādes krīzi un neviens cits nav vērsies, prasot kompensēt radušos zaudējumus. Savukārt AS “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis informēja, ka neviena juridiska iesnieguma uzņēmumam nav.

Ņemot vērā, ka elektroapgādes krīze ir radījusi ievērojamus zaudējumus visās tautsaimniecības nozarēs, Līvānu novada dome aicina uzņēmējus, zemnieku saimniecības un privātpersonas aprēķināt zaudējumus, ko ir radījis ilgstošais elektroapgādes pārrāvums novadā, un ar iesniegumiem par zaudējumu kompensāciju izmaksu griezties AS “Latvenergo”, Ekonomikas ministrijā vai Lauku atbalsta dienestā. Papildus iedzīvotāji lūgti informēt arī Līvānu novada domi par aprēķināto zaudējumu apmēru, lai pašvaldība varētu apkopot informāciju par kopējiem zaudējumiem elektroapgādes krīzes rezultātā novada privātajā sektorā.

Minētajā diskusijās piedalījās: SIA “Tele2” tehniskais direktors Ervīns Kampāns; AS “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis; Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis; Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods; Uzņēmējs, zemnieku saimniecības “Kalnavoti” saimnieks Jānis Dzenis; AS “Ludzas Mežrūpniecības saimniecība” valdes priekšsēdētājs Jānis Vuguls un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Atgādinām, ka AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs 19.janvārī jautājumā par kompensācijām žurnālistiem teica: “Ja kādā konkrētā gadījumā pierādīsies tieši koncerna “Latvenergo” vaina, tad, protams, mūsu pienākums būs to darīt.” (publicēts 12:46 19.01.2011. Rīga, 19.janv., NOZARE.LV. Kompensācijas saistībā ar elektroapgādes krīzi AS “Latvenergo” gatava izmaksāt par gadījumiem, kuros pierādīsies koncerna vaina.).

Kompensācijas saistībā ar elektroapgādes krīzi varētu tikt izmaksātas tikai līgumā un likumdošanas aktos paredzētajā kārtībā, bet, ja neviens uzņēmējs šīs kompensācijas AS „Latvenergo” nepieprasīs, tad, protams, tās arī netiks izmaksātas! Pašvaldības savus zaudējumus jau ir aprēķinājušas un iesniegušas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā kompensāciju saņemšanai. Līvānu novada gadījumā pašvaldības zaudējumi sastāda Ls 67 355,78.

Līvānu dome aicinām arī privātā sektora pārstāvjus aktīvi cīnīties par savām tiesībām, lai valsts un valsts uzņēmumu problēmas netiktu risinātas uz iedzīvotāju rēķina. A.Vaivods: „Nodokļu un tarifu pieaugums dzen izmisumā iedzīvotājus pašvaldībās. Cilvēki nāk uz domi, jo viņiem nav naudas norēķiniem par siltumu, komunālajiem pakalpojumiem, elektrību. Ar jauno elektroenerģijas tarifu politiku visas problēmas atkal tiek risinātas uz to cilvēku rēķina, kuri vēl kaut ko ir spējīgi samaksāt. Tiek sodīti tie, kam ir darbs un tie, kam ir lielākas ģimenes, bērni, zemnieku saimniecības. Nav saprotams, uz kurieni virzās mūsu valsts, kas nedomā par saviem cilvēkiem.”

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv t. 65307270; 29492184