Latvijas leģendas atklāj Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs

Sociālajam projektam „Latvijas Leģendu Mājas karte” savas leģendārākās Latvijas vietas projektam atklājis Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs – Rēzeknes pilskalnu un Latgales kultūrvēstures muzeju.


Dižākās un skaistākās vietas Latvijā atklājuši arī sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, Vides un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, Ekonomikas ministrs Artis Kampars, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, žurnālists Egīls Zariņš, TV seja Kristīne Garkāva, mūziķis Normunds Rutulis, dabas draugs Māris Olte, kā arī Liepājas pilsētas mērs Uldis Sesks. Visbiežāk leģendārās vietas saistītas ar dzimto pusi, piedzīvojumiem un atmiņām.
Kopumā šobrīd projektam pievienotas vairāk kā 500 leģendas no visiem Latvijas novadiem, kas aplūkojamas īpaši izveidotā mājas lapā www.latvijaslegendas.lv.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs Rēzeknē iesaka apmeklēt pilskalnu un Latgales kultūrvēstures muzeju.
Rēzeknes pilskalns katrai no daudzām rēzekniešu paaudzēm ir savdabīgs Rēzeknes simbols. Cik daudzi zēni jau vairāku gadsimtu gaitā tur ir meklējuši apslēpto mantu un cik meitenes, sēžot pie pils sienām, sapņojušas par to, lai vismaz uz mirkli varētu pārvērsties par brīnišķīgo princesi Rozi? Tieši ar pilskalnu sākas pirmās ekskursijas skolā. Tieši uz pilskalnu patīk nākt jaunlaulātajiem, lai nofotografētos uz seno sienu un Jēzus Sirds katedrāles staltā silueta fona. Pilskalns ir liecinieks ne tikai senai pagātnei, šodien tas vēro, kā tiek veidota mūsu bērnu nākotne. Kalna pakājē tiek būvēts Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs, kur drīzumā izvietosies Skolēnu interešu centrs, Tūrisma informācijas centrs, restaurācijas darbnīcas un radošo industriju darbnīcas. Pati Centra ēka solās kļūt par nozīmīgu tūrisma objektu ar savām leģendām, jo uzbūvēta dažādos līmeņos ar torņiem-zīmuļiem un zālienu uz jumtiem tā savā ziņā būs vienīgā Latvijā.
Atsevišķu stāstu ir pelnījis arī Latgales kultūrvēstures muzejs, kas bez šaubām ir Rēzeknes lepnums. Keramikas ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums” ir ļoti mūsdienīga, neparasta un krāšņa. Turklāt mūsu Rēzeknes muzejā keramiku var ne vien apskatīt, bet arī sadzirdēt un izjust tās siltumu savās rokās. No pagājušā gada decembra Latgales kultūrvēstures muzejs ir kļuvis vēl pievilcīgāks apmeklētājiem. Piebūvē, kas savieno divas atsevišķās muzeja ēkas vienā kompleksā, šodien ir vieta muzeja fondu un kolekciju uzglabāšanai, papildus izstāžu zāles un daudz kas cits. Tālās senatnes elpu var sajust muzeja vecajā ēkā, kas ir būvēta XIX gadsimta 80-jos gados. Šodien bērni šeit klausās stāstus par maizi un pienu, iepazīstas ar visvecākajiem muzeja eksponātiem – tūkstoš gadu vecu taura galvaskausu, XVI gadsimta monētu kolekciju un Livonijas kara krievu karavīra bruņukreklu. Visnoslēpumainākā muzeja vieta ir pagrabs ar biezajām sienām un velvētajiem griestiem. Stāsta, ka reizēm klusās rudens naktīs šeit var dzirdēt vieglus soļus un senlaicīgas rakstāmmašīnas taustiņu klaboņu, it kā kāds steigtos pierakstīt vēsturi nākamajām paaudzēm. Tomēr, kāda būs mūsu pilsētas turpmākā vēsture un kādas leģendas tiks ieliktas jaunajā muzeja ēkā, daudzējādā ziņā ir atkarīgs no mums pašiem…
Par Latvijas Leģendu Mājas karti
Ar projektu „Latvijas Leģendu Mājas karte” (www.latvijaslegendas.lv)tiek meklētas un apkopotas Latvijā skaistākās vietas, kuras ir apvītas ar iedzīvotāju stāstiem, tādā veidā veidojot Latviju kā leģendām bagātu valsti. Šis projekts ļauj apskatīties uz Latviju no cita skatupunkta – ar cik daudz vēl nedzirdētām, bet skaistām vietām tā ir bagāta, kas veicinās iedzīvotāju vēlmi daudz vairāk to apceļot un patriotismu pret valsti.
Projektā līdz šim iesaistījusies lielākā daļa Latvijas tūrisma informācijas centru, bibliotēku un pašvaldību, sabiedrībā pazīstamu cilvēku – atsauksmes ir saņemtas no pilsētu mēriem, amatpersonām, TV personībām un citiem, kas labprāt padalījušies ar interesantiem stāstiem par tikpat interesantām vietām visā Latvijā.
„Latvijas Leģendu Mājas karte” top pateicoties īsta krējuma saldējumiem „Mājas” no sērijas „Latvijas Leģendas” – ar dzērveņu – rupjmaizes kārtojuma, ābolkūkas – kanēļa un konfektes „Gotiņa” garšām, kuru receptūrā ņemtas vērā latviešu iecienītās garšas un tradīcijas.

Plašākai informācija interesentiem:
Signe Znotiņa:
„Latvijas Leģendu Mājas karte” projekta vadītāja
T. 22016161; 67350501; e-pasts: legenda@latvijaslegendas.lv