Latvijas-Krievijas Starpvaldību komisijas darba grupa nolemj atbalstīt Latgales reģionam stratēģiski svarīgo Daugavpils lidostas attīstības projektu

Latvijas-Krievijas Starpvaldību komisijas transporta darba grupas un Latvijas-Krievijas Starpvaldību komisijas V sēdes sanāksmē izskatīja vairākus abām valstīm būtiskus jautājumus. Tostarp tika izskatīts jautājums par lidostas attīstības projektu Daugavpilī. Sanāksmē piedalījās Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.


Latvijas-Krievijas Starpvaldību transporta komisijas dalībnieki klātienē iepazinās ar projekta „Aviotransporta pakalpojumu attīstība lidostās „Kresti” (Pleskavas apgabals, Krievija) un „Daugavpils” (Latgales reģions, Latvija)” prezentāciju un izteica atbalstu tā realizācijai pārrobežu sadarbības programmas „Igaunija-Latvija-Krievija” Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) ietvaros. Programmā plānots uzlabot materiāli – tehnisko bāzi Daugavpils un Pleskavas lidostās. Projekta kopējās izmaksas varētu pārsniegt 3 miljonus eiro.
Šī projekta virzība ir ļoti svarīga Latgales reģiona tālākai ekonomiskajai attīstībai, jo jautājums par Daugavpils lidostas projektu tika izskatīts Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē, kur attīstības padomes locekļi pieņēma lēmumu, ka šis projekts ir stratēģiski svarīgs reģiona attīstībai, un Daugavpils pilsētas dome un Latgales plānošanas reģions aktīvi sadarbojas projekta īstenošanā.
Tāpat jautājums par abu lidostu projekta realizāciju tika izskatīts un atbalstīts Latvijas-Krievijas Starpvaldību komisijas V sēdē, kura notika šī gada 8.-9. jūnijā Liepāja. Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisiju no Latvijas puses vada LR Ekonomikas ministrs Artis Kampars un no Krievijas puses Krievijas Federācijas Transporta ministra Igors Levitins.
Tāpat arī Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas V sēdē tika izskatīti Latgales reģionam svarīgi jautājumi par iespēju izveidot ātrgaitas dzelzceļa satiksmi starp Rīgu un Maskavu, kur puses iepazinās ar Rīgas-Maskavas ātrgaitas dzelzceļa satiksmes variantu sākotnējās izpētes rezultātiem, kā arī jautājums par robežšķērsošanas vietu attīstību uz Latvijas – Krievijas robežas. Puses atzīmēja, ka sakarā ar pārvadājumu apjomu pieaugumu starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju, turpina pieaugt autotransporta dīkstāves, gaidot iebraukšanu robežšķērsošanas punktos bija 46 stundas. Puses ar gandarījumu atzīmēja sekmīgu 2 projektu sagatavošanu, kas bija pieteikti Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Pārrobežu sadarbības programmas „Igaunija-Latvija-Krievija” ietvaros. Puses informēja par liela mēroga projektu „Robežšķērsošanas punkta „Vientuļi” (Latvijas puse, Viļakas novads) rekonstrukcija un robežšķērsošanas punkta „Bruniševo” (Krievijas puse, Pleskavas apgabals) modernizācija”.

Papildus informācija: Satiksmes ministrijas mājas lapā www.sam.gov.lv/satmin/content/?cat=8&art_id=2337 un Ekonomikas ministrijas mājas lapā www.em.gov.lv/em/2nd/?lang=lv&id=31718&cat=621

Ziņojumu sagatavoja:
Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis 29392686
E-pasts: pasts@latgale.lv