Latgales plānošanas reģiona viedoklis par kohēzijas politikas atbalstāmajām jomām Latvijā pēc 2013. gada

2011.gada 25.novembrī Daugavpilī biedrība ”Baltijas Starptautiskais Ekonomikas Politikas Studiju Centrs” (BICEPS) rīkoja jau piekto reģionālo diskusiju par prioritātēm, kas var kalpot par pamatu Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas politikas (Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Kohēzijas fonda) finansējuma sadalījumam Latvijā 2014.–2020.gada plānošanas periodā. Diskusijā, kurā tika plaši pārstāvētas Latgales plānošanas reģiona pašvaldības, uzņēmēji, NVO, reģiona augstskolas un sociālie partneri, ar nožēlu bija jākonstatē, ka BICEPS pētnieku piedāvātajā prioritāro nozaru sarakstā reģionālā attīstība nav minēta vispār. Tā vietā tiek piedāvāts Kohēzijas politikas finansējumam virzīt tikai atsevišķu prioritāšu skaitu ar mērķi koncentrēt finanšu resursus.

Latgales plānošanas reģiona (LPR) Attīstības padome (ko saskaņā ar Reģionālās attīstības likumu veido un pārstāv visas Latgales reģiona pašvaldības) kopā ar sadarbības partneriem – reģionālajām augstskolām Daugavpils Universitāti un Rēzeknes augstskolu, Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas pārvaldi ir iebildusi nostājai 2014.- 2020.gada plānošanas periodā noteikt mazāku skaitu finansējamo prioritāšu, tādējādi izslēdzot horizontālo prioritāti „Reģionālā attīstība”, kā rezultātā tiktu samazinātas iespējas izlīdzināt reģionālās atšķirības un būtu apdraudēta sekmīgi uzsākto investīciju programmu izpilde.
Lai paustu savu viedokli uz šobrīd notiekošajām aktivitātēm Kohēzijas politikas atbalsta jomu noteikšanai Latvijā 2014.-2020.gada ES fondu plānošanas periodā, LPR ar sadarbības partneriem ir uzrakstījuši vēstuli, kurā izsaka lūgumu atbildīgajām iestādēm formulējot Valsts pozīciju pārrunās ar Eiropas Komisiju, kā arī plānojot Kohēzijas politikas finansējuma sadalījumam Latvijā 2014.–2020.gada plānošanas periodā, izvirzīt un atbalstīt divus galvenos ES fondu apguves virzienus:
I. Nacionālās nozīmes un līmeņa programmas un prioritātes, kas tiks realizētas pēc nozaru principa, ievērojot nacionālās intereses un līdzsvarotu valsts attīstību;
II. Reģionālās attīstības programmas, kas balstītas uz stratēģiskiem un kompleksi integrētiem reģiona un pašvaldību attīstības plānošanas dokumentiem.

Vēstule adresēta LR Ministru Prezidentam V.Dombrovskim, LR Saeimas frakcijām, LR Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, LR Saeimas Eiropas lietu komisijai, LR Finanšu ministrijai, LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Eiropas Komisijas pārstāvniecībai Latvijā.