Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes lēmums: Latgalei jābūt vienotai


Piektdien, 11.martā Rēzeknē norisinājās Latgales plānošanas reģiona (LPR) attīstības padomes sēde, kā arī Rēzeknes pilsētas un novada Trīspusējās konsultatīvās padomes sanāksme, kurā tika aicināti piedalīties 16 no Latgales reģiona ievēlētie Saeimas deputāti.


LPR attīstības padomes sēdē reģionam nozīmīgākais izskatāmais jautājums bija par Saeimas 2011.gada 3.martā lēmuma „Par plānošanas reģionu nepieciešamību” izpildi. Saskaņā ar to tiek atzītas par lietderīgām un arī nepieciešamām turpināt plānošanas reģionu iesaistīšanos teritorijas attīstības plānošanā, sabiedriskā transporta pārvadājumu organizēšanā likumā noteiktajā kārtībā un Eiropas Savienības politiku instrumentu finansēto projektu īstenošanā.

Ņemot vērā, ka Saeima nolēma par vienu no mērķiem turpināt reģionālo reformu, LPR attīstības padomes locekļi – pašvaldību vadītāji un pārstāvji – pieņēma reģiona kopējai attīstībai ļoti nozīmīgu lēmumu – neatkarīgi no iespējamajām turpmākajiem reģionālās reformas variantiem, saglabāt administratīvi un strukturāli vienotu Latgales reģionu.

Bez tam, ievērojot parlamenta lēmumu par valsts pārvaldes decentralizāciju uz plānošanas reģionu bāzes, tika nolemts izveidot Valsts pārvaldes funkciju decentralizēšanas komisiju, kuras sastāvā piedalīsies LPR attīstības padomes locekļi. Komisijas ietvaros tika nolemts organizēt darba grupas – kā Izglītības sistēmas attīstības darba grupa, Transporta sistēmas plānošanas un attīstības darba grupa u.c. Šo darba grupu sastāvā tiks pieaicināti kompetenti eksperti no pašvaldībām, valsts institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem, lai sagatavotu priekšlikumus funkciju decentralizācijai no nozaru ministrijām uz reģioniem.

Sēdes ietvaros attīstības padomi par Rēzeknes augstskolas attīstības perspektīvām iepazīstināja Dr.sc.ing. Edmunds Teirumnieks. Rēzeknes augstskolā pašlaik studē 2230 studenti, konkurss iestājoties ir 2.7 studenti uz vienu vietu. Gandrīz pusi no akadēmiskā personāla sastāda doktora grāda ieguvēji. Rēzeknes augstskola vienīgā piedāvā specifiskas studiju programmas Latgales reģionā – speciālā pedagoģija, dizains (vides un interjera), elektroniskā komercija, arhīvniecība, mehatronika, vides inženierzinātne, sociotehnisku sistēmu modelēšana. Kā vēl viena Rēzeknes augstskolas priekšrocība tika minēta tās sadarbība ar citām augstskolām Eiropā, kā rezultātā ir iespējams saņemt dubultdiplomu.

Pēc attīstības padomes sēdes Rēzeknes pilsētas domē notika Trīspusējās konsultatīvās padomes sanāksme. Jāatzīmē, ka šī bija pirmā tikšanās šādā sastāvā. Sanāksmi apmeklēja arī Latgales uzņēmēji, kuriem bija vairāki jautājumi un ierosinājumi deputātiem par to, kā uzlabot ekonomisko situāciju reģionā. Darba kārtības galvenais jautājums bija Latgales reģiona attīstība.

Sanāksmi atklāja LPR attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, uzsverot, ka neatkarīgi no iespējamajām reformām, Latgale saglabāsies kā vienota administratīva teritorija. Klātesošos ar Latgales plānošanas reģiona pašreizējo situāciju, demogrāfisko stāvokli, realizētajiem projektiem un reģiona tālāko attīstību iepazīstināja LPR administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

Sanāksmē piedalījās arī Arnis Šults (VARAM Pašvaldību attīstības departamenta Attīstības nodaļas vadītājs), kurš pauda ministrijas viedokli par plānošanas reģioniem. Klātesošie tika iepazīstināti ar trīs iespējamajiem plānošanas reģionu nākotnes scenārijiem, no kuriem, saskaņā ar Saeimas 3.marta balsojumā pausto nostāju, aktuāls ir tikai viens – plānošanas reģioniem jāturpina darbs. Kopumā diskusijas izvērtās spraigas, visi 11 Saeimas deputāti pauda atbalstu Latgales reģiona iniciatīvām, un izteica vēlmi šādas tikšanās atkārtot, kā arī tikties atsevišķi, lai pārskatītu reģiona attīstības iespējas un izskatītu lēmumprojektus, kurus iespējams tālāk virzīt Saeimā, tādējādi veicinot reģiona ilgtspējīgu attīstību nākotnē.


Latgales plānošanas reģions ir atvasināta publiska persona, kura izveidota ar Reģionālās attīstības likumu un tās darbība tiek finansēta no valsts pamatbudžeta. Latgales plānošanas reģions ir dibināts 2006. gada augustā ar mērķi nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. Latgales plānošanas reģions darbojas saskaņā ar Reģionālās attīstības likumu, Teritorijas plānošanas likumu, Latgales plānošanas reģiona nolikumu un citiem spēkā esošiem normatīviem aktiem.

Ziņojumu sagatavoja:
Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis 29392686
E-pasts: pasts@latgale.lv