Latgales pašvaldību vadītāji tikās ar ministru Raimondu Vējoni

Otrdien, 25. janvārī Līvānos notika Latgales plānošanas reģiona (LPR) attīstības padomes (AP) sēde. Pēc sēdes ar Latgales pašvaldību vadītājiem tikās LR vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.


Sēdes laikā Latgales pašvaldību vadītāji lēma par avansa dotācijas sadali pasažieru pārvadājumiem un diskutēja par to, kā turpmāk organizēt pasažieru pārvadājumus reģionā apstākļos, kad gan degvielas cenas, gan akcīzes nodoklis pieaug. Plānošanas reģioni vēl uz gadu tiek saglabāti, taču par to tālāko likteni skaidrības nav. Tādēļ vairāki pašvaldības vadītāji pauda bažas, kas un kā nākotnē organizēs pasažieru pārvadājumus un vai ekonomija nenotiks uz iedzīvotāju rēķina. Līdz šim LPR veicis skrupulozu pasažieru pārvadājumu izmaksu analīzi, mazinot visus iespējamos izdevumus. Latgalē pašizmaksa pārvadājumiem ir viena no zemākajām valstī, taču diemžēl arī ieņēmumi no biļešu pārdošanas nepieaug.

Jau sēdes laikā pašvaldību vadītāji skāra jautājumu par plānošanas reģionu funkcijām, kuru vēlāk turpināja arī ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni. Šobrīd reģioni koordinē pasažieru pārvadājumus, kā arī teritorijas attīstības plānošanu, taču nākotnē funkciju skaits varētu pieaugt, daļu funkciju no ministrijām pārceļot uz reģionālo līmeni. Taču funkciju pārdale jāveic reizē arī ar finansējuma pārdali, bija pārliecināti pašvaldību vadītāji.

Diskusija izvērtās, piemēram, par profesionālo izglītību, kuru šobrīd koordinē valsts, bet varētu darīt arī reģionos. Pašvaldību pārstāvji uzsvēra, ka nereti arodskolas sagatavo speciālistus, pēc kuriem darba tirgū nav pieprasījuma. Tajā pašā laikā atsevišķu profesiju speciālistu joprojām trūkst. Lai situāciju mainītu, pašvaldībām, profesionālās izglītības sistēmai un uzņēmējiem būtu cieši jāsadarbojas, lai spētu reaģēt uz darba tirgus izmaiņām reģionos.

To, ka reģionu lomai jāpieaug, uzsvēra arī ministrs R.Vējonis. Šobrīd ir izveidota darba grupa, kas izstrādās koncepciju, kā tālāk organizēt darbu reģionālā līmenī, tāpēc šobrīd vēl nevar pateikt vai nākotnē virkni funkciju varētu uzņemties plānošanas reģioni, vai tiktu veidotas apriņķu pašvaldības. Reģionos varētu koordinēt ne tikai teritorijas attīstības plānošanu un sabiedriskā transporta organizēšanu, bet arī atsevišķus jautājumus, kas saistīti ar izglītības un kultūras jomu, tādējādi decentralizējot šīs funkcijas.

Ar ministru tika pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar ES projektu ieviešanu pašvaldībās. Ministrs uzsvēra, ka būtiski ir pievērst uzmanību projektu tehniskās dokumentācijas izstrādes kvalitātei, jo projekti ir gana specifiski un prasa kvalificētas zināšanas.

LPR AP sēdes darba kārtība tika papildināta, un sēdes laikā tika ievēlēts AP priekšsēdētājs – Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš līdz šim bija LPR AP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv t. 65307270; 29492184