Latgales kultūrvēstures muzeja PASĀKUMI 2011.gada SEPTEMBRĪ

• 1.un 2.septembrī – no plkst. 10:00 līdz 17:0 – Muzeja senā skola
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Latvijas muzeju akcijas „Mācību nedēļa pieaugušajiem” ietvaros, akcijas tēma – Dzīvesstils, visu muzeju pasākumu programma www.muzeji.lv.

Nodarbības visai ģimenei! Pirmajās skolas dienās gan esošajiem, gan nākamajiem un bijušajiem skolēniem ir iespēja iejusties senās skolas noskaņās un pārbaudīt savas prasmes boksterēšanā un glītrakstīšanā ar tinti un spalvu vai uz bērza tāss ar ogli, svērt un mērīt senajās mērvienībās.

Muzeja senājā skolā būs arī mūsdienu tendences – sacensības īsziņu rakstīšanā, ekspresizstādē skatāmas vairāk kā 400 pildspalvas no dažādām valstīm, kuras kolekcionē muzeja saimniecības daļas vadītājs Bruno Jugans, šī aizraušanās turpinās jau 7-to gadu – īstais gadu skaits, lai “sāktu iet skolā “ – šī ir pirmā izstāde, kad pildspalvu kolekcija tiek parādīta plašākai publikai.

Maksa par nodarbību: skolēniem un studentiem – 0,20 Ls; pieaugušajiem – 0,40 Ls
Grupām iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 64622464

• 2.septembrī – plkst. 16:00 – Drošības skola
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Latvijas muzeju akcijas „Mācību nedēļa pieaugušajiem” ietvaros, akcijas tēma – Dzīvesstils, visu muzeju pasākumu programma www.muzeji.lv.

Nodarbība jauniešiem un pieaugušajiem! Sadarbībā ar Rēzeknes Jaunsardzes 2.novada jaunsargiem un instruktoriem, jauniešiem un pieaugušajiem iespēja praktiski sagatavoties drošam pārgājienam vai sēņošanai mežā un ogošanai purvā – somas komplektēšana, mezglu siešana, orientēšanās, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšana u.c. noderīgi padomi un praktiska darbošanās.

Maksa par nodarbību: skolēniem un studentiem – 0,50 Ls; pieaugušajiem – 1,00 Ls
Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464, vietu skaits ierobežots.

• 3.septembrī – plkst. 13:00 – Labsajūtas skola
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Latvijas muzeju akcijas „Mācību nedēļa pieaugušajiem” ietvaros, akcijas tēma – Dzīvesstils, visu muzeju pasākumu programma www.muzeji.lv.

Nodarbība jauniešiem un pieaugušajiem! Lai uzlabotu savu pašsajūtu, svarīgākais ir vēlme darboties. Muzejpedagoģiskajās nodarbībās mūsu muzejā tradicionāli tiek veidotas māla bumbas, no kurām top pirmie suvenīri, bet šoreiz būs iespēja savās rokās sajust sāls pārvērtības.

Katrs varēs iemācīties pats sev pagatavot smaržīgu sāls bumbu un pēc tam mājās izbaudīt relaksējošu peldi vannā. Nodarbību vadīs Evita Putāne.

Maksa par nodarbību: skolēniem un studentiem – 0,50 Ls; pieaugušajiem – 1,00 Ls
Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464, vietu skaits ierobežots.

• 3.septembrī – Ģimenes sestdiena
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Ieeja uz muzeja ekspozīcijām un izstādēm visai ģimenei brīva!

• Līdz 3.septembrim – izstāde „Zemessardzei – 20”
LKM, 3.stāva vestibilā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Izstādē skatāmas fotogrāfijas, dokumenti un priekšmeti par Zemessardzes gaitām 20 gadu garumā – pirmie zvēresti, pirmie pasākumi kārtības sargāšanā, mācības, zemessardzes ekipējums, rakstāmmašīna, uz kuras drukātas 1.pavēles par zemessardzes veidošanu u.c.

• Pagarināta līdz 3.septembrim – Ģertrūde Zeile – gleznu personālizstāde „Atgriešanās”
LKM, 3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Gleznotāja visu radošo mūžu dzīvojusi Rīgā, bet vienmēr ir saglabājusi garīgās saites ar dzimto Naujeni Daugavpils pusē un Latgales zemes pamatīgumu. Viņas gleznu tematika ir pašas dzīve – vecāku dotās bagātības, dzīves ceļā sastaptie cilvēki un pārdzīvotās attiecības.

• No 8.septembra līdz 1.oktobrim – Baltijas Baltkrievu mākslinieku apvienības ”Maju gonar” 20 gadu jubilejas izstāde
LKM, 1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Izstādes atklāšana 8.septembrī plkst.15:00

Daudzveidīga un ļoti krāšņa izstāde, kurā skatāmi 18 mākslinieku darbi – tekstils, gleznas, grafika un koktēlniecība. Izstādes iniciators ir Rīgā dzīvojošais baltkrievu mākslinieks Vjačeslavs Telešs, kura darbnīcā 1991.g. tika nobinitāta apvienība „Maju gonar”.

Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienîbā „Maju gonar”, kas tulkojumā nozīmē „Man ir gods”, darbojas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Sankt-Pēterburgas un Zviedrijas, kuri godā savu nacionālo baltkrievu kultūru un, rīkojot izstādes, iepazīstina sabiedrību ar baltkrievu mākslu.

• No 15.septembra – Tautas lietišķās mākslas izstāde „Ar īstu tradīciju pamatā…” Piedalās: A.Paulāna TLMS un TLMS „Dzīpariņš”
LKM, 3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Izstādes atklāšana 15.septembrī plkst. 15:00

Šogad aprit 35 gadi, kopš Andreja Paulāna TLMS tika piešķirts Tautas studijas goda nosaukums, izstādē iespējams iepazīt un apbrīnot Rēzeknes pilsētā darbojošos divu studiju meistaru amatu prasmes.
Skatāmi keramikas, tekstila, koka un ādas izstrādājumi, kas kārtējo reizi pārliecina par tautas tradīciju nezūdošajām vērtībām.

MUZEJIZGLĪTĪBA – muzejpedagoģiskās programmas
Iepriekšēja pieteikšanās vismaz 3 dienas iepriekš pa tālruni 64622464,
muzejpedagoģe Inese Ločmele

• No 6. līdz 30.septembrim – „Pa „Myužeigo kalindera” pēdām jeb glītrakstīšana ar spalvu un tinti”
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Uzsākot jauno mācību gadu, atkal ir iespēja izmēģināt glītrakstīšanu senajā stilā un uzzināt, kā skolā rakstīja Andryva Jūrdža laikā. Ikviens var izbaudīt 19.gs. skolas noskaņas, praktiski izmēģinot seno latgaliešu rakstību un rakstīt ar spalvu un tinti, kā arī izlasīt dzīves gudrības no A.Jūrdža sarakstītā „Myužeigo kalindera”.
Šogad piedāvājam ekspresizstādē apskatīt vairāk kā 400 pildspalvas no dažādām valstīm, ko aizrautīgi kolekcionē viens no muzeja darbiniekiem.

• No 6. līdz 30.septembrim – „Latgales atbrīvošanas piemineklis – no idejas līdz sirdij”
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Ik gadu septembrī Latgales atbrīvošanas piemineklim ir svētki, nodarbības laikā skolēni uzzinās pieminekļa celšanas vēsturi, iepazīs Latgales simbola – tautā saukta par Māras pieminekli – pārmaiņas laikmetu gaitā. Gan mazie, gan lielie paši varēs „būvēt” – salikt pieminekļa modeli. Otrajā nodarbības daļā (pēc izvēles) došanās pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa.

• No 6. līdz 30.septembrim – „Satikšanās Rozes pilsētā”
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Nodarbība paredzēta plašam interesentu lokam, tā izstrādāta vairākos līmeņos, atbilstoši auditorijas vecumam – gan pirmskolas, gan jaunāko un vecāko klašu skolēniem.
Pārgājienā vai izbraucienā (ar skolas transportu) pa Rēzekni dosities kopā ar princesi Rozi un iepazīsiet Rēzekni no cita skatupunkta, uzzināsiet, kādu to gleznoja un kur iedvesmu meklēja mākslinieki, 19.gs. b.-20.gs.s. savrupmājā, radoši darbojoties, izbaudīsiet pagājušo gadsimtu gaisotni u.c.
Pēc nodarbības, ja ir vēlēšanās, dārzā iespējams sarīkot pikniku.

PASTĀVĪGĀS EKSPOZĪCIJAS

• Rēzeknes vēstures ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos”
LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Rēzekne – Latgales sirds, pilsēta ar septiņu gadsimtu vēsturi. 9.–12. gs. te atradusies senā latgaļu koka pils, tās vietā Rēzeknes upes krastā uzcelta Livonijas ordeņa mūra pils. Pirmoreiz Rēzeknes vārds minēts Lībekas dokumentos 1285.gadā.
Rēzekne jau izsenis bijusi tautu – vāciešu un zviedru, krievu un poļu, ebreju un čigānu: iekarotāju un tirgotāju, svētceļnieku un tūristu – krustceles.
Rositten, Rzežyca, Režica, Rēzekne – tā vēsturiski mainījies pilsētas nosaukums. Pašreizējais – kopš 1920. gada.

Pilsētas ekspozīcijā izvietota arī informācija par pasaulslaveno latviešu kinorežisoru Teuvo Tulio un viņa māti latvieti baletdejotāju H.E. Rönnovist (dzimusi Garšina).

Grupām tiek piedāvāta ekskursija muzeja speciālista vadībā.

• Latgales keramikas pastāvīgā ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”, LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Latgales keramika – spilgtākais Latgales zīmols Latvijas kultūras mantojumā, un tā vizuāli bagātīgi atspoguļo podnieka amata attīstību no pirmsākumiem – neolīta laikmeta – līdz mūsdienām. Latgales keramiķi ir saglabājuši podniecības tradīcijas un ekspozīcijā redzamajos darbos apliecina savu amata prasmi.

Ekspozīcijā iespējams ne tikai apskatīt keramikas priekšmetus, bet arī sataustīt neglazēta māla raupjumu un glazēto podu maigumu, sadzirdēt Latgales dabas un podnieka pagalma noskaņas, ieklausoties vēja šalkās pie Lubāna ezera, gaiļa rīta dziesmā, zirga pakavu dipoņā, sajust podnieka istabas vienkāršo mājīgumu ar brokastu krūzīšu šķindu, iepazīt stilizētu podnieka darbnīcu un apjaust māla brīnumaino satikšanos ar uguni, kad trauki atdzimst pārsteidzošās krāsās un skaņās.

Pēc Latgales keramikas ekspozīcijas iepazīšanas, radošajā darbnīcā, iepriekš piesakoties, iespējams pamēģināt veidot no māla suvenīrus.

• Ekspozīcija „Latgales glezniecība”
Kopš 2002. gada izvietota RMDV Mākslas namā, 18.Novembra ielā 26, Rēzeknē

Latgales glezniecības kolekcija ir LKM plašās tēlotājas mākslas kolekcijas atspulgs, kas ietver sevī mākslas izpausmes Latgalē no 20. gs. 30.gadiem līdz mūsdienām. RMDV Mākslas namā – atjaunotajā 19.gs. beigu – 20.gs. sākuma savrupmājas interjera 9 telpās lieliski iekļaujas Latgales glezniecības vecmeistaru, viņu sekotāju un jaunākās paaudzes mākslinieku darbi.

Grupām tiek piedāvāta ekskursija muzeja speciālista vadībā.

Muzeja darba laiks septembrī:
otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgts.
Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva; muzejpedagoģiskā nodarbība Ls 0,50

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece,
LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv