„Latgale atvērta sadarbībai”

15. jūnijā notika Latgales plānošanas reģiona organizētā Kristapa Streiča un Jāņa Streiča īsfilmas „Latgale atvērta sadarbībai” pirmizrāde, kā arī „Latgales stratēģija 2030” prezentācija. Viesi tika laipni uzņemti veģetārajā restorānā „Kamadena”, Rīgā.


Pasākumu atklāja Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un vakara vadītājs Haralds Burkovskis.

Prezentācijas pasākuma pirmajā daļā Neils Balgalis „Grupa 93” prezentēja „Latgales stratēģiju 2030”, kuras izstrādē kopumā piedalījās 200 cilvēku. Tās četri attīstības virzieni: Prasmes ietver zināšanu apguvi un to atbilstošu pielietošanu darbā un ikdienas dzīvē. Savienojumi ir īstenojami tehniski (infrastruktūras risinājumi) un sociāli (sociālie un biznesa tīkli). Gudra pārvaldība ietver gan valsts un pašvaldību organizētu teritoriju un jomu mērķtiecīgu uzturēšanu un attīstības vadību. Efektīvi uzņēmumi ir reģiona ekonomiskās izaugsmes pamats. Vairāk par stratēģiju: www.latgalestrategija.lv/.

Otrajā daļā viesiem tika prezentēta īsfilma „Latgale atvērta sadarbībai”. Latgales plānošanas reģions visiem klātesošajiem dāvināja īsfilmu DVD formātā, tā pieejama trīs valodās. Īsfilma ir 12 minūtes gara un paredzēta, pirmkārt, kā dāvana jau pašiem latgaliešiem, lai novērtētu savu unikālo reģionu, otrkārt, kā reklāmas materiāls investoriem, tūristiem un visiem citiem interesentiem, kas vēlas iepazīt un atklāt Latgali.

Šī gada 18.maijā Latgales plānošanas reģiona attīstības padome vienbalsīgi pieņēma lēmumu par Latgales reģiona augstākā apbalvojuma „Atzinības raksts” piešķiršanu māksliniekam Jānim Streičam par mūža ieguldījumu Latgales kultūrmantojuma, valodas un dzīvesveida saglabāšanā, attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē.

Noslēgumā LPR attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un LPR administrācijas vadītāja Iveta Maļina – Tabūne māksliniekam un daudzu citu latviešu filmu (piemēram, „Cilvēkbērns” – 1. pasaulē filma latgaliešu valodā, „Rūdolfa mantojums” u.c.) režisoram Jānim Streičam pasniedza Latgales plānošanas reģiona augstāko apbalvojumu – Atzinības rakstu.

Tāpat tika pasniegti Latgales plānošanas reģiona Pateicības raksti īsfilmas veidotājiem: Līgai Piparei, producentam „13. Stāvs”, Jurim Aleksejevam, Gvido Skultem, Liene Kancānei, Anetei Kalniņai un Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai par atbalstu projekta ieviešanā.
Viesus priecēja mūziķi no Latgales „Laimas muzikanti” un „Baltie lāči”. Veltījumu Kristapa Streiča piemiņai izpildīja grupa „Putnu balle”.



Īsfilma „Latgale atvērta sadarbībai” tapusi Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta projekta ENTERPLAN „Latgales plānošanas reģiona un Pleskavas apgabala administrācijas reģionālās attīstības veicināšana caur attīstības vidēja termiņa un ilgtermiņa dokumentu izstrādi, balstoties uz līdzsvarotas pārrobežu sadarbības un labas partnerības pieeju” ietvaros.

Ziņojumu sagatavoja:
Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis 29392686
E-pasts: pasts@latgale.lv