Jauniešu apmaiņas projekti

Jauniešu apmaiņas ietvaros jauniešu grupai ir iespēja savā valstī uzņemt jauniešus no citām valstīm vai pašiem doties uz kādu citu valsti, lai kopā ar citu/ām jauniešu grupu/ām piedalītos kopīgi veidotā projektā.


Ko var darīt?

Apmaiņas projektam pamatā ir tematiska ideja, kuru grupas vēlas kopīgi realizēt un kas var būt tieši saistīta ar jauniešu ikdienas pieredzi, piemēram, jauniešu līdzdalība, rasisms, ksenofobija, kultūras mantojums, vide, cīņa pret narkotikām u.c. Izvēlētais temats ir jāizvērš konkrētos pasākumos apmaiņas projekta laikā. Jauniešu apmaiņas projektu pasākumos jābūt izteiktai Eiropas dimensijai, projektam jābūt balstītam uz neformālās izglītības principiem un īstenotam ar neformālās izglītības metodēm.

Kas noteikti jāzina?

Apmaiņu projektu būtisks nosacījums ir jauniešu iesaistīšana visos projekta realizācijas posmos – sagatavošanā, realizēšanā un novērtēšanā, kas praktiski nozīmē: „Nekas par jauniešiem bez jauniešiem!”.

Katram apmaiņas projektam ir uzņēmējgrupa un viena vai vairākas nosūtītājgrupas. Apmaiņas projektu realizē vismaz divas programmas dalībvalstis, no kurām vismaz viena ir ES dalībvalsts.

Apmaiņu projektos var piedalīties jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. Tajos jāiesaista ne mazāk kā 16 un ne vairāk kā 60 dalībniekus, neskaitot nacionālo grupu līderus, turklāt pašām grupām jābūt sabalansētām dalībnieku skaita ziņā. Apmaiņas pasākumu norises ilgums ir 6 līdz 21 diena (iekļaujot ceļā pavadīto laiku).

Projektu izvērtēšanā, ja projekti ir līdzīgi pēc kvalitātes, priekšroka tiks dota tiem, kuros veiksmīgāk iekļautas programmas vispārējās prioritātes un apmaiņas projektu specifiskās prioritātes.

Atcerieties, šie ir tikai daži formālie kritēriji, taču jums jāņem vērā pilnīgi visi Jauniešu apmaiņu Formālie kritēriji, pretējā gadījumā jūsu projekts var tikt noraidīts. Kvalitatīvu projektu var uzrakstīt tikai tad, ja tas rakstīts sekojot Programmas vadlīnijām.

Projektu iesniegšana

Projektu iesniegumu formas jāaizpilda latviešu valodā. Jāiesniedz viens oriģināls, trīs tā kopijas, kā arī anketas elektroniskā versija. Pirmo reizi iesniedzot projektus programmā “Jaunatne darbībā”, projektu īstenotājiem (izņemot valsts un pašvaldības institūcijas) ir jāiesniedz statūtu un reģistrācijas apliecību kopijas. Projektus katru gadu var iesniegt zemāk norādītajos termiņos. Iesniegšanas termiņu izvēlieties paši, vienojoties ar projekta partneriem:

1.februāris (pirmais maksājums laikā no 1.maija līdz 31.oktobrim);
1.maijs (pirmais maksājums laikā no 1.augusta līdz 31.janvārim);
1.oktobris (pirmais maksājums laikā no 1.janvāra līdz 30.jūnijam);

Pirms projektu iesniegšanas ņemiet vērā, ka:

– uz katru projektu iesniegšanas termiņu no vienas organizācijas vai vienas nacionāla līmeņa organizācijas reģionālās nodaļas var tikt iesniegts tikai viens projekts katrā projektu veidā. Tas nozīmē, ka var tikt iesniegta viena jauniešu apmaiņa. Tas nozīmē, ka var tikt iesniegta viena jauniešu apmaiņa, viena jauniešu iniciatīva, viens jaunatnes demokrātijas projekts, viens projekts sadarbībā ar partnervalstīm un viens apmācību un sadarbības veidošanas projekts;

– projektu nevar iesniegt kērtējā iesniegšanas termiņā, ja organizācija nav iesniegusi pēdējā apstiprinātā projekta gala atskaiti attiecīgajā projektu veidā. Piemēram, nevar tikt iesniegts jauns jauniešu apmaiņu projekts, ja nav iesniegta iepriekšējā jauniešu apmaiņu projekta gala atskaite.

Projektus var iesniegt v/a JSPA, tos atnesot līdz pieteikuma termiņa dienas plkst.16:00, vai nosūtot pa pastu – v/a JSPA, Mūkusalas ielā, Rīgā, LV-1050 (pasta zīmogs – ne vēlāks, kā šeit norādītie iesniegšanas termiņi).

Ja tev rodas jautājumi saistībā ar projekta izstrādi, izvēlēto tematu, plānotajiem pasākumiem, vai ko citu saistībā ar projektu iesniegšanu, nāc uz aģentūru, zvani vai raksti un mēs noteikti palīdzēsim!

Mārtiņš Āboliņš: Martins.abolins@jaunatne.gov.lv
tel.: 7358063

Rasa Reinholde: Rasa.reinholde@jaunatne.gov.lv
tel.: 7358061

mājaslapas: www.jaunatne.gov.lv; www.eurodesk.lv