Jaunāko tehnoloģiju nepieejamība mazina latgaliešu aktivitāti tautas skaitīšanā

Tautas skaitīšanas pirmajās septiņās dienās anketas internetā aizpildījuši tikai 8,5% latgaliešu, kas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā Rīgas un Pierīgas reģionā. Latgalē vislabākos līdzdalības rezultātus uzrāda Rēzeknes, Preiļu un Līvānu novads.


No visiem Latvijas reģioniem, visaktīvāk tautas skaitīšanas anketas internetā aizpilda Rīgā un Pierīgā (attiecīgi 16,3% un 16,6%), nedaudz atpaliek zemgalieši un vidzemnieki ar 14,1%, Kurzemē elektroniski anketas aizpildījuši 13,8% iedzīvotāju.

„Salīdzinoši zemā Latgales novada aktivitāte ir skaidrojama ar to, ka šajā reģionā ir relatīvi mazāks interneta un internetbanku lietotāju skaits. Taču tie, kuri ir internetbanku lietotāji, bet kuriem nav pieejams internets, tautas skaitīšanas anketu var aizpildīt publiskajās bibliotēkās, izmantojot bezmaksas interneta pieslēgumu. Tieši tāpēc Centrālā statistikas pārvalde atgādina, ka Latvijā ir vairāk nekā 870 publisko bibliotēku, kur internets iedzīvotājiem ir pieejams bez maksas. Turklāt bibliotekāri ir saņēmuši īpašu instrukciju par to, kā aizpildīt elektronisko tautas skaitīšanas anketu, tādējādi var palīdzēt iedzīvotājiem ar konsultāciju,” uzsver Aija Žīgure, Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja.

Savukārt, izvērtējot pilsētnieku aktivitāti, aizpildot tautas skaitīšanas anketas internetā, pašlaik līderi ir valmierieši, kur teju katrs piektais ir aizpildījis elektronisko anketu. Par nepilniem 3% atpaliek jelgavnieki, savukārt galvaspilsētā anketas aizpildījuši 16,3% rīdzinieku.

SIA Konekesko Latvija vadītāja stāsta, ka anketu pildīs elektroniski un palīdzēs to izdarīt arī saviem radiniekiem. Antra Spickus, SIA Konekesko Latvija valdes priekšsēdētāja: ”Patiesi priecājos, ka šogad tautas skaitīšanā var ”saskaitīties” elektroniski. Manuprāt, tas ir daudz ērtāk arī katram iedzīvotājam – tu vari aizpildīt anketu sev ērtā un brīvā mirklī. Pati aizpildīšu anketu elektroniski un noteikti palīdzēšu to veikt saviem vecākā gadagājuma radiniekiem. Ticu, ka jau nākamā tautas skaitīšana vismaz 90% tiks veikta elektroniski.”

Kopumā Latvijā no novadiem vislabāko līdzdalības rezultātu līdz šim uzrādījuši Ikšķiles un Mārupes novads, kur internetā saskaitījies aptuveni katrs ceturtais iedzīvotājs, bet Ādažu novadā – vidēji katrs piektais.

Kā jau Centrālā statiskas pārvalde informēja iepriekš kopumā visā Latvijā līdz 8.marta plkst.8:55 tautas skaitīšanā internetā pilnībā aizpildītas anketas par 374’150 iedzīvotājiem.

Līdz 10. martam iedzīvotājiem vēl ir iespēja aizpildīt anketas elektroniski, autorizējoties sistēmā ar internetbankas identifikatoriem (Citadele banka, DnB NORD Banka, Latvijas Krājbanka, SEB banka, Swedbank) vai arī elektronisko parakstu.

Centrālā statistikas pārvalde atgādina – 2011.gada 17.martā sāksies tautas skaitīšanas otrais posms, kad pie iedzīvotājiem, kuri nepaguva aizpildīt anketu elektroniski, dosies tautas skaitītāji.

Tautas skaitītāji drīkst ierasties no plkst.7:00 līdz 21:00. Ikvienam tautas skaitītājam ir apliecība, īpaša datorsoma ar tautas skaitīšanas logo un kārtas numuru. Ja vēlaties noskaidrot tautas skaitītāja identitāti, zvanot uz bezmaksas tālruni 8000777, nosauciet skaitītāja vārdu, uzvārdu, savu dzīves vietu un uz datorsomas redzamo skaitītāja numuru. Ja rodas papildu šaubas, informējiet CSP darbiniekus, kuri sazināsies ar konkrēto skaitītāju, kuram ir izveidota tikai viņam zināma viņa identitāti apstiprinoša parole.

Papildinformācija:

Tija Ezeriņa
SIA „Alpha Baltic” Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
T: +371 678444495
M: +371 29719893
E-pasts: tija.ezerina@alphabaltic.lv

Aldis Brokāns
Centrālās statistikas pārvaldes preses sekretārs
T: +371 67366868
M: +371 29119849
E-pasts: aldis.brokans@csb.gov.lv