Izvērtēja ceļu kopšanas darbus ziemas sezonā

21. martā Līvānu novada domes vadība un atbildīgie speciālisti analizēja darba rezultātus pēc aizvadītās ziemas ceļu un ielu kopšanas jomā Līvānu novadā. Ceļu un ielu kvalitāte ziemā ir atkarīga ne tikai no naudas daudzuma, bet arī no tehnikas, darba organizācijas un kvalitātes kontroles iespējām.


Tā kā aizvadītā ziema bija sniegiem bagāta, tad lielākās problēmas sagādāja ielu tīrīšana un kaisīšana pilsētā. Lielais sniega daudzums un atkušņi, ka strauji mijās ar spēcīgu salu radīja ledainas grambas uz ielām, tādēļ daudzas pilsētas ielas kļuva grūti izbraucamas, par ko sūdzējās gan iedzīvotāji, gan pasažieru pārvadātāji.

Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un izpilddirektors Uldis Skreivers sanāksmes laikā rosināja speciālistus uz pārdomām, kāpēc radās šādas situācijas. Sarunas gaitā speciālisti nonāca pie secinājuma, ka nākamajā ziemā ielu tīrīšana jāveic atbildīgāk, jādomā arī par piemērotas tehnikas izmantošanu, lai sasniegtu labāku rezultātu.

Ietves un veloceliņus pilsētā tīra sētnieki, taču katrs no viņiem atbild par noteiktu posmu, līdz ar to arī situācija uz ietvēm bija krasi atšķirīga. Posmiem ietve tika notīrīta kvalitatīvi, bet posmiem – kur sētnieks nav bijis tik čakls – ietves grūti izbrienamas, slidenas. Lai uzlabotu gājēju ietvju stāvokli Rīgas ielā ziemā, jāizvērtē iespēja jaunizbūvētās ietves tīrīt mehanizēti, iegādājoties atbilstošu tehniku, uzskata domes vadība.

Tika pārrunāta arī ziemas ceļu kopšana novada lauku pagastos un iespējas, kā to uzlabot.

Speciālisti atzina, ka šī ziema pašvaldībai no ceļu uzturēšanas viedokļa izmaksājusi dārgi, piemēram, decembra mēnesī vien, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, izlietots par 250% vairāk līdzekļu. Tomēr, neskatoties uz līdzekļu pārtēriņu, nedrīkst veidoties situācijas, kad ceļi un ielas netiek tīrītas. „Līvāniem jābūt sakoptiem gan ziemā, gan vasarā, tāpēc jāstrādā pārdomāti un nākošajā ziemā jābūt skaidrai taktikai gan attiecībā uz ceļu tīrīšanu pilsētā, gan laukos,” uzsvēra priekšsēdētājs Andris Vaivods. Domes vadība arī pateicās visiem ziemas darbos iesaistītajiem speciālistiem, jo, neskatoties uz problēmām, Līvānos, salīdzinot ar citām Latvijas pilsētām, gan ietves, gan ielas nebūt nebija sliktākajā stāvoklī.

Aprīlī, kad darbu uzsāks asfalta rūpnīcas, sāksies arī asfaltēta bedrīšu remontdarbi pilsētā, jo pēc ziemas ielu segums pilsētā ir bedrains. Kritiskākās bedres pielīdzinātas jau tagad, izmantojot speciālu materiālu, taču domes vadība uzsvēra, ka bedrīšu remonts ne vienmēr notiek kvalitatīvi, atbilstoši tehnoloģijām un piemērotos laika apstākļos, tāpēc speciālistiem jābūt modriem un jāveic regulāra kvalitātes kontrole attiecībā uz firmām, kas veic bedrīšu remontu pilsētā.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv t. 65307270; 29492184