Iesniegumi rūpnieciskās zvejas limitu saņemšanai nākamajam gadam pašvaldībā jāiesniedz līdz 30. novembrim

Lai persona varētu nodarboties ar rūpniecisko zveju, tai jāsaņem zvejas limits, ko gan publiskās, gan privātās ūdenstilpēs piešķir pašvaldība. Šī gada 1.oktobrī spēkā stāsies Rēzeknes novada pašvaldības noteikumi Nr. 5 par rūpnieciskās zvejas limitu piešķiršanas kārtību Rēzeknes novada ezeros. Noteikumi paredz, ka zvejas limitu saņemšanai nākamajam gadam, juridiskām un fiziskām personām līdz esošā gada 30.novembrim pašvaldības administrācijā vai pagasta pārvaldē jāiesniedz iesniegums, kurā norādīts zvejas rīku veids un to skaits, ezera nosaukums, kā arī rūpnieciskās zvejas veids.


Jāatzīmē, ka rūpnieciskajai zvejai ir divi veidi – komerciālā un pašpatēriņa zveja. Veicot komerciālo zveju, zvejniekiem ir tiesības zivis pārdot tirgū, savukārt pašpatēriņa zvejas veicējiem šādu tiesību nav.
Izskatot saņemtos iesniegumus, Rēzeknes novada dome vispirms zvejas limitus piešķir personām, kuras plāno tos izmantot komerciālās zvejas veikšanai. Priekšroka limitu sadalē tiek dota komercsabiedrībām vai individuālajiem komersantiem, kas darbojas Rēzeknes novada teritorijā un ir saistīti ar komerciālo zveju vai nodarbojas ar zivju resursu atražošanu un pavairošanu.
Savukārt pašpatēriņa zvejai limitus dome piešķir fiziskām personām, kuru deklarētā dzīvesvieta vai kurām piederošais nekustamais īpašums robežojas ar attiecīgo ezeru. Balstoties uz normatīvajiem aktiem, pašvaldībai pašpatēriņa zvejai ir tiesības piešķirt līdz 5% no pieejamajiem zvejas limitiem, taču situācijās, kad pieprasījumu skaits komerciālajai zvejai sasniedz visu Ministru kabineta noteikumos pieejamo zvejas limitu, tad pašpatēriņa zvejai limiti netiek piešķirti.

Noteikumos atsevišķa sadaļa ir iestrādāta par Rāznas ezera rūpnieciskās zvejas limitu piešķiršanu. Tā nosaka, ka limiti šajā ezerā tiek sadalīti starp Čornajas, Kaunatas, Lūznavas un Mākoņkalna pagastiem. Pašpatēriņa zvejas limitu sadalē pirmā prioritāte ir personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir iepriekš nosauktie pagasti un kuru nekustamais īpašums robežojas ar Rāznas ezeru. Otrā prioritātē ir personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir šajos pagastos, trešā – personām, kurām šajos pagastos pieder nekustamais īpašums, ceturtā – pārējās personas.

Pēc š.g. 30.novembra, kad pašvaldība būs saņēmusi visus iesniegumus, Rēzeknes novada dome, balstoties uz Rūpnieciskās zvejas limitu sadales komisijas priekšlikumu, izskatīs jautājumu par limitu piešķiršanu. Ja limits tiks piešķirts rūpnieciskas zvejas veikšanai publiskā ezerā, dome pieņems lēmumu arī par zvejas tiesību nomas līguma slēgšanu, kā to paredz normatīvie akti.
Jāatzīmē, ka personām, lai veiktu rūpniecisko zveju, ir jāreģistrējas Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldē. Papildus tam komerciālās zvejas veikšanai publiskā ezerā, personai pašvaldībā jāsaņem speciāla atļauja komercdarbībai zvejniecībā.
Sīkāk ar pašvaldības noteikumiem par rūpnieciskās zvejas limitu piešķiršanas kārtību un iesnieguma veidlapu var iepazīties mājas lapas www.rezeknesnovads.lv sadaļā „Noteikumi, nolikumi”.

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619