Gada konference

Šī gada 26. oktobrī Rīgā “Radisson Blu” konferenču zālē vairāk nekā 350 pedagogu un izglītības jomas speciālistu pulcējās uz konferenci Eiropas Sociālā fonda projekta „Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” ietvaros. Tās galvenā tēma – „Konkurētspējīgs pedagogs: kompetence, radošums, iedvesma” un Latvijas „Izglītības inovācijas balvas 2011” pasniegšanas ceremonija.


Konferencē tika akcentēta pedagoga loma, meklētas atbildes uz jautājumiem, kāds ir konkurētspējīgs pedagogs, analizēti projekta norises aspekti, kas un kāds ir pedagogs. Ikvienam no konferences dalībniekiem sniegtās atbildes deva iedvesmu tālākam, vēl radošākam darbam.
No Viļakas novada konferencē piedalījās Viļakas pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Lilita ŠNEPERE, Viļakas pamatskolas pedagoģe Mārīte SUPE, Rekavas vidusskolas un Žīguru pamatskolas pedagoģe Inga VANAGA, projekta ”Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” koordinatore novadā. Vija KLEGERE. Konferences vispārējā gaisotne veidojās ļoti pozitīva, to radīja īpašs zāles iekārtojums, ekrānos mainījās informācija par to, cik un no kuriem novadiem ieradušies dalībnieki, statistika, cik, piemēram, konferencē piedalās ANITAS, AIVARI utt, cik dalībnieki ir ar uzvārdu ŠNEPERE, VANAGA, SUPE..
Konferences sākumā dalībniekus uzrunāja atraktīvais konferences vadītājs Valdis Melderis, kas pazīstams, kā vairāku populāru TV pārraižu vadītājs.
Mūs visus uzrunāja projekta vadītāja Evija PAPULE, viņa arī stāstīja mūsdienīgu pasaku no projekta dzīves. Prezentācijas mijās ar diskusiju un kur vēl populāru cilvēku intervijas par to , kāds tad ir skolotājs, kādam tam jābūt, kļuva par dienas jautājumu un apspriežu tēmu. Tad bija Videointervijas ar Inovāciju balvas 2011. vērtēšanas komisijas dalībniekiem.
Konferences dalībniekus uzrunāja eks izglītības ministrs Rolands Broks, jo tieši viņš ir „INOVĀCIJU BALVAS 2011 „ idejas ierosinātājs.
Pēc pusdienām , katrs konferences dalībnieks piedalījās darba grupā. Par to iespaidos dalās katrs skolotājs, jo bija iespēja apmeklēt 2 dažādas darba grupas no 9.
Lilita Šnepere- Viļakas PII vadītāja :
Visjaukāk un atraktīvāk noritēja darbs darba grupās, kur katrs dalībnieks varēja piedalīties divās radošajās darba grupās. Man bija prieks piedalīties improvizācijas grupas darbā, kur darbojās improvizācijas teātra aktieri. Prasme improvizēt arī ikdienā var izkrāsot skolotāja un viņa audzēkņu dzīvi. Stundu izsmējušies devāmies uz darbu grupā “Esi burvis” ko vadīja izdevniecības Lielvārds pārstāvji, demonstrējot interaktīvās tāfeles iespējas mācot pirmsskolā un sākumskolā.
Mārīte SUPE- Viļakas pamatskolas skolotāja:
Radošajās darbnīcās bija iespēja pārbaudīt sevi un iemācīties ko jaunu. ”Improvizācijas māksla” kopā ar aktieri un fotogrāfu Kasparu Breidaku bija pozitīvas un noslēpumainības gaisotnes apvīta. Vienkāršas, sirsnīgas un reālas aktivitātes deva vērtīgu ierosmi turpmākajam darbam ar skolēniem viņu personības pilnveidošanā.
‘’Inovatīva metode un pieeja latviešu literatūras apguvei: digitālā spēle ‘’Epifāniju pavēlnieks’’ piedāvāja mūsdienīgas tehnoloģijas iespējas, lai ar interesi un viegli skolēnos radītu vēlmi apgūt literatūru. Tas patiesi bija iedvesmojoši! Šajā radošajā darbnīcā, piesaistīja I. Ziedoņa vārdi ‘’ Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties’’. Apmeklējiet mājas lapu www.fondsviegli.lv , kur varēs atrast idejas skolēnus iedvesmojušām un aizraujošām darba formām! Lai mums visiem kopā izdodas! Noslēgumā, kad atgriezāmies tanī pašā zālē, kur sākās konference, bijām ļoti pārsteigti jo telpa bija krāsainā apgaismojumā , bija klāti balti galdi. Zālē ienāca Valsts prezidents Andris BĒRZIŅŠ, kuru pavadīja izglītības un zinātnes ministrs, valsts sekretāre, VARAM arodbiedrības pārstāve. Dalībniekus ļoti uzrunāja sirsnīgā prezidenta uzruna. Projekta vadītāja informēja par Inovāciju balvas 2011. pretendentu skaitu un viņu panākumiem. Iepriecināja videosižeti ar pretendentu īsu sava pieteikuma aprakstu. Tas bija iedvesmojoši. Domāju ikviens dalībnieks nodomāja, ka arī viņš ikdienā dara kaut ko līdzīgu un nedomā , ka tas ir inovatīvs- tā šķiet ierasta ikdiena. Bet varbūt kādam kolēģim citā republikas pusē šāda pieeja darbam šķiet kā atradums. Te nu ir vietā teiciens, ka svece nav jātur pūrā . Prieks par kolēģiem, kas saņēma inovācijas balvas no prezidenta rokām.
Secinājums viens: arī mēs tā varam, tikai nedaudz jāpastrādā.
Mūs priecēja arī Imanta Ziedoņa fonda dziedošie ” puķu bērni”, daļa no grupas “Astronauti” mūziķiem. Protams , kopīga bilde ar prezidentu! Paldies par jauko pasākumu organizatoriem.

Vija Klegere,
Attīstības plānošanas nodaļas speciāliste