Eiropas Brīvprātīgais darbs jauniešiem

Eiropas brīvprātīgais darbs ir tava iespēja doties uz kādu no programmas „Jaunatne darbībā” dalībvalstīm 3 līdz 12 mēnešus strādāt kā brīvprātīgajam sniedzot atbalstu, kopjot, tīrot, vadot, asistējot vai kā citādi palīdzot uzņemošajai organizācijai realizēt tās mērķus ar savām idejām un darbu. Tieši tāpat Latvijas organizācijas var uzņemt brīvprātīgos pie sevis, pie tam ir iespēja īstenot grupu projektus ar kopējo dalībnieku skaitu līdz 100 cilvēkiem.


Pēc Brīvprātīgā darba projekta beigām jaunietis saņem Jaunatnes pasi (Youthpass), kas apliecina un apraksta Eiropas brīvprātīgā darba laikā gūto mācīšanās pieredzi.

Ko var darīt?

Eiropas brīvprātīgā darba projektu tēmas ir ļoti dažādas – vide, māksla, kultūra piederība Eiropai, jaunatnes politika, narkotiku apkarošana, veselības aprūpe, brīvā laika aktivitātes, sports, mēdiji un komunikācijas u.c. Projektu aprakstus varat apskatīt kopējā apstiprināto uzņemšanas projektu datubāzē, kurā iespējams projektus meklēt gan pēc valstīm, gan pēc interesējošām tēmām.

Kas noteikti jāzina?

Brīvprātīgajā darbā var piedalīties 18-30 gadus veci jaunieši uz laiku no 3 līdz 12 mēnešiem. Grupu brīvprātīgajā darbā kopējais brīvprātīgo skaits var būt līdz 100 cilvēkiem un minimālais šāda darba ilgums ir 3 nedēļas.

Brīvprātīgais darbs nozīmē bezpeļņas darbu, taču jauniešiem 100% apmērā tiek apmaksāti ceļa izdevumi, uzturēšanās izdevumi, apdrošināšana un valodas kursi. Papildus tam brīvprātīgais saņem nelielu kabatas naudu, kā apjoms ir atkarīgs no valsts, kurā Eiropas brīvprātīgais darbs notiek.

Īpaši tiek atbalstīta jauniešu ar īpašām vajadzībām vai ierobežotām iespējām iesaistīšana programmā. Šiem jauniešiem brīvprātīgā darba projekts var ilgt no 3 nedēļām līdz 12 mēnešiem. Atsevišķos gadījumos ir pieļaujama arī 16 gadus vecu jauniešu iesaistīšana.

Brīvprātīgajā darba projektā jābūt iesaistītām visām trim pusēm: brīvprātīgajam, nosūtītājorganizācijai un uzņēmējorganizācijai.

Ja tu vēlies kļūt par brīvprātīgo, tad vērsies pie apstiprinātajām Latvijas nosūtītājorganizācijām, vai arī sazinies ar projekta administratoriem.

Ar administratoriem sazinieties arī tad, ja vēlaties brīvprātīgos uzņemt vai nosūtīt.

Atcerieties, šie ir tikai daži formālie kritēriji, taču iesniedzot Brīvprātīgā darba projektu būs jāņem vērā pilnīgi visi Brīvprātīgā darba projektu Formālie kritēriji. Kvalitatīvu projektu var uzrakstīt tikai tad, ja tas rakstīts sekojot Programmas vadlīnijām.

Projektu iesniegšana

Projekta iesnieguma forma jāiesniedz, aizpildot projekta pieteikuma anketu latviešu valodā. Jāiesniedz viens oriģināls un tā elektroniskā versija angļu un latviešu valodā. Pirmo reizi iesniedzot projektus programmā “Jaunatne darbībā”, projektu īstenotājiem (izņemot valsts un pašvaldības institūcijas) ir jāiesniedz statūtu un reģistrācijas apliecību kopijas. Projektus katru gadu var iesniegt zemāk norādītajos termiņos. Iesniegšanas termiņu izvēlieties paši, vienojoties ar projekta partneriem:

1.februāris (pirmais maksājums laikā no 1.maija līdz 31.oktobrim);
1.maijs (pirmais maksājums laikā no 1.augusta līdz 31.janvārim);
1.oktobris (pirmais maksājums laikā no 1.janvāra līdz 30.jūnijam);

Projektus var iesniegt v/a JSPA, tos atnesot līdz pieteikuma termiņa dienas plkst.16:00, vai nosūtot pa pastu – v/a JSPA, Mūkusalas ielā, Rīgā, LV-1050 (pasta zīmogs – ne vēlāks, kā šeit norādītie iesniegšanas termiņi).

Ja tev rodas jautājumi saistībā ar projekta izstrādi, izvēlēto tematu, plānotajiem pasākumiem, vai ko citu saistībā ar projektu iesniegšanu, nāc uz aģentūru, zvani vai raksti un mēs noteikti palīdzēsim!

mājaslapas: www.jaunatne.gov.lv; www.eurodesk.lv