Daugavpilī būs skatāma Jāņa Streiča gleznu cikla izstāde

21. decembrī, pulksten 14 Daugavpils Universitātes Mākslas galerijā notiks kinorežisora Jāņa Streiča gleznu cikla “Kur basām kājām” izstādes atklāšana, portālu “Delfi” informēja Daugavpils universitātes pārstāvji.


Izstādē būs apskatāmi pasteļtehnikā veidoti dabas skati no vietām, kur pagājusi Jāņa Streiča bērnība. Izstādes atklāšanā piedalīsies arī pats mākslinieks.

Savas gleznas Streičs komentē dzejas vārdiem: „To vietu vairs nav / Tikai vietu vārdi vēl skan, / Bet aiz vārdiem ainas, / Kas svešas man. To vietu vairs nav, / Kur bizoju basām kājām, / Un ļaužu vairs nav, / Tie deportēti uz debesu mājām. To vietu vairs nav, / Šad tad tik iztēlē rodu, / Kad noglāstu vārdu / Ar spalvu vai otu.

Jānis Streičs bērnībā un jaunībā vēlējās kļūt mākslinieks, taču teātra spēlēšanas aizveda uz kino (tas aprakstīts viņa grāmatā “Lāga dvēseļu straumei”). Prasme zīmēt Streičam atviegloja dienestu armijā. Studenta gados viņš ar to pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātros, taisot plakātus klubiem un uzņēmumiem. Arī kino mākslā tas lieti noderēja un Streiča filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā viņa diktēts un vadīts. 1970. gadā kinostudijas mākslinieka asistents Jānis Anmanis, ieraudzījis Streiča aizraušanos, veselus 30 gadus nelika mierā, līdz Jānis atsāka gleznošanu. Un nu jau desmit gadus Streičs piedalās izstādēs un plenēros kopā ar nopietniem māksliniekiem, saviem draugiem.

Izstāde būs apskatāma darba dienās no pulksten 8.30 līdz pulksten 17 līdz 2012. gada 15. janvārim.

Ieeja izstādē – bez maksas.

Publikācija: Delfi.lv Kultūra (kultura.delfi.lv/news/art/daugavpili-bus-skatama-jana-streica-gleznu-cikla-izstade.d?id=41983336)