Balvu, Baltinavas, Rugāju, Viļakas novadu kartes pirmizdevums

Pagājušā gadsimta 90. gadu vidū apgāds “Jāņa sēta” sāka Latvijas rajonu karšu veidošanu mērogā 1:100 000 (1 cm=1 km). Pirmā tirdzniecībā parādījās Cēsu rajona karte, un tas bija nebijis notikums ne vien Latvijas, bet arī visas Baltijas kartogrāfijā. Līdz tam tik detalizētas bija pieejamas vien Padomju armijas ģenerālštāba slepenās topogrāfiskās kartes.


No tā laika ir pagājuši piecpadsmit gadi. Apgāda darbu turpina “Karšu izdevniecība Jāņa sēta”, un Latvijā vairs nav rajonu – to vietā mēģinām aprast ar administratīvi teritoriālās reformas radītiem novadiem. Virkne mūsu izdoto rajonu/novadu karšu ir piedzīvojušas atkārtotus izdevumus. Gatavojot šīs kartes, ir nostrādāts tūkstošiem datorstundu, zīmējot un precizējot situāciju kartēs, un, apsekojot teritoriju, ir nobrauktas vairākas apvidus automašīnas. 2011. gada rudenī, noslēdzot šo 26 izdevumu sēriju visas valsts teritorijas kartēšanā mērogā 1:100 000, nāk klajā divas pēdējās kartes, kas aptver nu jau bijušo Liepājas un Balvu rajonu.

Laikam jau lielais attālums no Rīgas ir bijis galvenais iemesls tam, ka Balvu puses ļaudīm tik ilgi nācies gaidīt līdz smalkai kartei par saviem novadiem. Jaunā izdevuma nosaukums ir: “Balvu novads. Baltinavas, Rugāju, Viļakas novads”. Kartes pirmizdevums ir sagatavots, izmantojot aerofoto uzņēmumus, visjaunākos kartogrāfiskos materiālus un lauka apsekojumu datus. Lielākā teritorijas daļa apsekota dabā 2010. gadā, īpaši precizēts autoceļu tīkls, viensētu un apbūves izvietojums, tūrisma un servisa objekti. Mēs uzskatām, ka esam radījuši līdz šim labāko, precīzāko un pielietojamāko kartogrāfisko izdevumu par šo teritoriju. Novadu karti papildina Balvu un Viļakas plāni mērogā 1:20 000 ar ielu nosaukumu alfabētiskajiem rādītājiem. Izdevumam ir plaša informatīvā sadaļa, kur tūristi un iedzīvotāji var rast ziņas par katru teritoriālo vienību, tūrisma objektiem un infrastruktūru tajās. Tekstu papildina ģerboņi un fotoattēli.

Karte ir tapusi sadarbībā ar Balvu novada tūrisma informācijas centru un novadu pašvaldībām. Mēs pateicamies visiem mūsu sadarbības partneriem par atbalstu izdevuma tapšanā! Īpaši pateicamies konsultantiem Inetai Krakupei un Marjanam Locānam. Jau vistuvākajā laikā šo izdevumu varēs iegādāties Balvos Zvaigznes ABC, Litiņas un Latvijas grāmatas grāmatnīcās.

Kā jau minējām, Liepājas un Balvu bijušo rajonu teritorijas bija pēdējās, kas kartētas mērogā 1:100 000. Līdz ar šo projektu pabeigšanas karšu izdevniecība ir sākusi darbu pie jauna, grandioza projekta – Lielā Latvijas autoceļu atlanta mērogā 1:100 000, ko plānots izdot nākamā gada pirmajā pusē.