Baltijas baltkrievu māksla Rēzeknē

No 8.septembra līdz 1.oktobrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „Maju gonar” 20 gadu jubilejas izstāde. Izstādes atklāšana 8.septembrī plkst.15:00


Daudzveidīga un ļoti krāšņa izstāde, kurā skatāmi 17 mākslinieku 36 darbi – tekstils, gleznas, grafika un koktēlniecība. Izstādes iniciators ir Rīgā dzīvojošais baltkrievu mākslinieks Vjačeslavs Telešs, kura darbnīcā 1991.g. tika nodibināta apvienība „Maju gonar”, kas tulkojumā nozīmē „Man ir gods”.
Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienībā darbojas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Sanktpēterburgas un Zviedrijas, kuri godā savu nacionālo baltkrievu kultūru un, rīkojot izstādes, iepazīstina sabiedrību ar baltkrievu mākslu.

Šobrīd apvienībā darbojas trīs grupas – Igaunijas grupā ir 2 mākslinieki, Lietuvas – 5 un viena māksliniece no Zviedrijas, Latvijas grupā – 11 mākslinieki no Rīgas un viens no Daugavpils. Sākot no 1991.gada Latvijas „Maju gonar” grupa regulāri rīko izstādes (Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Limbažos) un piedalās nacionālo minoritāšu mākslinieku kopīgajās izstādēs (Igaunijā, Lietuvā, Čehijā, Baltkrievijā). Grupas biedru personālizstādes ir notikušas Toronto (Kanāda), Klīvlendā (ASV), Sanktpēterburgā (Krievija), Parīzē (Francija), Minskā un Grodņā (Baltkrievija), Rīgā un Tērvetē (Latvija) u.c. Mākslinieki strādā dažādos glezniecības, grafikas, skulptūras un lietišķās mākslas stilos un tehnikās.
Visus „Maju gonar” māksliniekus apvieno mīlestība pret baltkrievu mākslu un kultūru, ar savām izstādēm mākslinieki ne tikai palīdz Latvijas baltkrievu diasporai nacionālās kultūras un mākslas saglabāšanā, bet arī attīsta baltkrievu nacionālās minoritātes jaunradi.
Teksts: Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „Maju gonar”
priekšsēdētājs Vjačeslavs Telešs

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv