Apmācību un sadarbības tīklu veidošanas projekti jauniešiem

Apmācību un sadarbības tīklu veidošanas projekti
Apmācību un sadarbības tīkla veidošanas projekti ir iespēja jaunatnes darbā iesaistītajām personām mācīties starptautiskā vidē, kopā ar kolēģiem no citām Eiropas valstīm. Tādā veidā viņi var papildināt zināšanas kādā specifiskā jaunatnes darba jomā, uzlabot prasmes un iemaņas praktiskajā darbā, uzzināt vai izplatīt pozitīvo pieredzi, veidot jaunus sadarbības tīklus.


Šo projektu mērķis ir nodrošināt programmas Jaunatne vispārēju projektu kvalitāti un veicinātu Eiropas jaunatnes darba attīstību.

Kas noteikti būtu jāzina?
Par šo projektu dalībniekiem var kļūt cilvēki, kas ar strādā ar jauniešiem – jaunatnes darbinieki, koordinatori, mentori, iniciatīvas grupu atbalsta personas, grupu līderi un citi.

Projektos paredzētajiem pasākumiem jāatbilst programmas „Jaunatne darbībā” uzstādītajiem kritērijiem. Šie projekti ir neformālās izglītības pasākumi, kuros pati neformālā izglītība un tās metodes ir ne tikai pasākuma programmas pamatā, bet arī var tikt izvēlēta par pasākuma tematu.

Projektus var iesniegt

  • bezpeļņas organizācijas vai asociācijas;
  • vietējas, reģionālas, nacionālas institūcijas, kas iesaistītas jaunatnes darbā;
  • neformālas jauniešu grupas.

Visiem partneriem jābūt no programmas „Jaunatne darbībā” dalībvalstīm.

Projektu iesniedz un koordinē pasākuma uzņēmējorganizācija, kas uzņēmusies atbildību rīkot to savā valstī.

Programmas finansiālo atbalstu projekta ietvaros var saņemt dalībnieku un apmācītāju ceļa izmaksām, dalībnieku uzturēšanās izmaksām, kā arī pasākuma, mācību līdzekļu un ārkārtas izmaksām. Finansējuma apmērus un principus skatīt finansēšanas noteikumu pārskatā.

Atcerieties, šie ir tikai svarīgākie formālie kritēriji. Kvalitatīvu projektu var uzrakstīt tikai tad, ja tas rakstīts sekojot Programmas vadlīnijām.

Sadarbība ar Kaimiņos esošajām Partnervalstīm
Programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros Programmas valstu organizācijām un jauniešiem ir iespēja sadarboties ar Kaimiņos esošajām partnervalstīm, īstenojot Jauniešu apmaiņu, Apmācību un sadarbības tīklu veidošanas un Eiropas Brīvprātīgā darba projektus.

Šīs sadarbības mērķi ir:

  • dot ieguldījumu miera un stabilitātes veidošanai ap un aiz paplašinātās Eiropas Savienības robežām, uzlabojot starpkultūru dialogu, savstarpējo izpratni un toleranci jauniešu vidū;
  • dot ieguldījumu demokrātijas un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā veicinot jauniešu integrāciju un aktīvu līdzdalību un iedrošinot jaunatnes struktūras.

Ko var darīt?
Projektiem būtu jāīsteno šīs apakšprogrammas mērķi – jāsniedz ieguldījums miera un stabilitātes veidošanai ap un aiz ES robežām, veicinot starpkultūru dialogu, savstarpējo izpratni un iecietību jauniešu vidū, stiprināt demokrātiju un pilsonisko sabiedrību, veicinot jauniešu integrāciju un aktīvu līdzdalību.

Kas noteikti jāzina?
Projektos ar Kaimiņos esošajām partnervalstīm īstenošanas noteikumi ir tādi paši kā projektos ar Programmas valstīm, tomēr ir dažas atšķirības, kurām jāpievērš uzmanību.

Par projektu partneriem nevar būt valsts mēroga institūcijas, tikai vietējā vai reģionālā mēroga.

Katram projektam jānodrošina partneru iesaistīšana vienādā skaitā no Programmas un Kaimiņos esošajām Partnervalstīm. (vismaz 2 Programmas un 2 Kaimiņos esošās Partnervalstis).

Projektiem jāveicina sadarbība viena reģiona ietvaros. (Vidusjūras reģions, Dienvidaustrumeiropas reģions, Austrumeiropa un Kaukāza reģions)

Jauniešu apmaiņu projektiem ir īpašas tematu prioritātes:

  • pilsoniskās sabiedrības, pilsonības un demokrātijas stiprināšana;
  • cīņa pret rasismu un ksenofobiju;
  • starp-etnisks un starp-reliģiju dialogs;
  • pēc konfliktu risinājumi un atjaunošana;
  • sieviešu loma sabiedrībā;
  • minoritāšu tiesības;
  • reģionālā sadarbība;
  • kultūras mantojuma un vides aizsardzība.

Atcerieties, šie ir tikai daži formālie kritēriji. Kvalitatīvu projektu var uzrakstīt tikai tad, ja tas rakstīts sekojot Programmas vadlīnijām.

Projektu iesniegšana
Projektu iesniegšanas pamatprincips paredz, ka projektu iesniedz tas partneris, kura valstī pasākums paredzēts. Tā kā Programmas ietvaros projekti var notikt arī atsevišķu Kaimiņos esošo Partnervalstu reģionos, tad precīzu informāciju skatīt Projektu pieteikšanas procedūru pārskatā

Projektu iesniegšanas termiņi neatšķiras no tiem, kas paredzēti projektiem ar Programmas valstīm.

Projektus katru gadu var iesniegt zemāk norādītajos termiņos. Iesniegšanas termiņu izvēlieties paši, vienojoties ar projekta partneriem:

1.februāris (pirmais maksājums laikā no 1.maija līdz 31.oktobrim);
1.maijs (pirmais maksājums laikā no 1.augusta līdz 31.janvārim);
1.oktobris (pirmais maksājums laikā no 1.janvāra līdz 30.jūnijam);

Projektus var iesniegt v/a JSPA, tos atnesot līdz pieteikuma termiņa dienas plkst.16:00, vai nosūtot pa pastu – v/a JSPA,
Mūkusalas ielā, Rīgā, LV-1050 , LV-1050 (pasta zīmogs – ne vēlāks, kā šeit norādītie iesniegšanas termiņi).

Informācija interesentiem: Eurodesk Latvija; v/a “JSPA’; Mūkusalas ielā, Rīgā, LV-1050 , Rīga, LV-1050; “http://www.jaunatne.gov.lv”target=_blank>www.jaunatne.gov.lv; www.eurodesk.lv