Aktualitātes Rēzeknes novadā

Lūznavas muižai rekonstruē jumtu, drīzumā uzsāks arī fasādes un iekštelpu rekonstrukciju
Noslēdzies Rēzeknes novada pašvaldības izsludinātais iepirkums par Lūznavas muižas ēkas rekonstrukcijas 2.kārtas darbiem. Konkursā piedalījās divi pretendenti, un šobrīd iepirkuma komisija izvērtē iesniegtos piedāvājumus, lai noteiktu saimnieciski izdevīgāko. Līgumu ar uzņēmumu plānots noslēgt decembra vidū. 2.kārtas ietvaros notiks muižas ēkas pamatu, fasādes un iekštelpu rekonstrukcija, ūdensvada, kanalizācijas, apkures un ventilācijas sistēmas montāža, kā arī zibens aizsardzības un elektrosistēmas ierīkošanas darbi.
Jāatzīmē, ka šobrīd pilnā sparā rit būvdarbu pirmā kārta – SIA „Rēzeknes celtniecības ražotne Nr. 5” veic Lūznavas muižas jumta rekonstrukciju. Ēkai ir ļoti sarežģīta konstrukcija, jo tā celta 19.gadsimta beigās, 20.gadsimta sākumā jūgendstilā un historisma stilā. Būvnieki atzīst, ka viņu praksē tik sarežģīta jumta konstrukcija ir pirmo reizi, tāpēc arī darbu izpilde nesokas tik raiti, kā bija plānots sākumā.
Kopējais projekta finansējums ir 768 tūkstoši latu, no kuriem 568 tūkstoši sedz Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai, un pārējo daļu līdzfinansē Rēzeknes novada pašvaldība. Bez tam pašvaldība par saviem budžeta līdzekļiem rekonstruēs muižai blakus esošo ārējo pagrabu, tādējādi saglabājot abu ēku vienoto apbūves stilu.

Pilcenē atvērs Rēzeknes novada veco ļaužu pansionāta filiāli
Nākamā gada sākumā Dricānu pagasta Pilcenē bijušajā skolas ēkā tiks atvērta Rēzeknes novada veco ļaužu pansionāta filiāle, kurā izmitināšanai un sociālo pakalpojumu sniegšanai būs vietas 20 klientiem. Rēzeknes novadā pieaug personu skaits, kurām nepieciešama diennakts aprūpe, bet Veselības un sociālās aprūpes centrs „Malta” un veco ļaužu pansionāts ir pārpildīti. Tā kā pieprasījums ir liels, bet vietu trūkst, Rēzeknes novada pašvaldība pieņēma lēmumu par Pilcenes ēkas pielāgošanu pansionāta vajadzībām.
Filiāles darbības uzsākšanai un turpmākai uzturēšanai pašvaldība 2012.gada budžetā paredzējusi vairāk nekā 100 tūkstošus latu lielu finansējumu. Šajā summā ietilpst nepieciešamie remontdarbi, inventāra un aprīkojuma iegāde, darbinieku algas, kā arī automašīnas iegāde saimnieciskajām vajadzībām. Janvāra sākumā tiks uzsākti nepieciešamie darbi, lai jau februārī varētu uzņemt iemītniekus.
Jāatzīmē, ka pašvaldība bija izstrādājusi un iesniegusi projektu, lai ēkas remontdarbiem piesaistītu Eiropas Savienības finansējumu, taču diemžēl to neatbalstīja. Jaunas telpas, kur novadā var nodrošināt ilgstošu sociālo aprūpi, nepieciešamas steidzami, tāpēc gaidīt jaunu projektu konkursu vairs nav laika.

Informācijai: Pilcenes ēkā līdz 1999.gadam atradās sākumskola. To slēdza mazā bērnu skaita dēļ. Lai saglabātu ēku un darbavietas vietējiem iedzīvotājiem, pašvaldība ēku piedāvāja Izglītības un zinātnes ministrijai, un tur tika ierīkota mācību un pāraudzināšanas iestāde. Pēc četru gadu ilgas darbības to slēdza. 2009.gadā ar Ministru kabineta rīkojumu Finanšu ministrija ēku bez atlīdzības nodeva Rēzeknes novada pašvaldībai, norādot, ka tā izmantojama sociālās palīdzības nodrošināšanai iedzīvotājiem.

Rēzeknes novada biedrība brīvprātīgajā darbā iesaistījusi 20 jauniešus Iesaistoties jauniešu brīvprātīgā darba kustībā, Rēzeknes novada biedrība „Kukuži” piedalās Nodarbinātības Valsts aģentūras pasākumā un no šī gada novembra nodrošina darbu 20 jauniešiem bezdarbniekiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Viņu koordinators un „Kukuži” biedrs Guntis Rasims stāsta, ka jaunieši aktīvi iesaistās dažādu pasākumu organizēšanā, palīdz pašvaldības speciālistiem un jauniešu koordinatoriem pagastu pārvaldēs, kā arī pilda dažādus citus uzdevumus.
Brīvprātīgā darba veicēji atalgojumu parasti nesaņem. Viņu atlīdzība ir gandarījums un prieks par paveikto. Taču lai nodrošinātu zināmu atbalstu, šajā Nodarbinātības Valsts aģentūras pasākumā jaunietis bezdarbnieks ik mēnesi saņem stipendiju 40 latu apmērā.

“Baltica” skatē saņemts augsts vērtējums
Zināmi oficiālie starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” skates rezultāti. Kā atzina žūrijas komisija, Rēzeknes novada kolektīvi skatē demonstrēja ļoti labu sniegumu, un līdz ar to arī tika augstu novērtēti, saņemot I vai II kategoriju. Iegūtais vērtējums visiem kolektīviem dod iespēju piedalīties festivālā “Baltica”, kas notiks 2012.gada jūlijā Rīgā.

Rekonstruē ceļus
Rēzeknes novada Būvvalde pieņēmusi ekspluatācijā ceļu rekonstrukcijas darbus Mākoņkalna pagastā. Grants seguma atjaunošana pagastā veikta četros ceļu posmos un kopumā izmaksājusi 59,5 tūkstošus latu.
Ceļi rekonstruēti arī Griškānu pagastā. Divos posmos atjaunots grants segums, savukārt ceļa posmā „Dreizi – Vipinga” 387 metru garumā uzklāts jauns asfalts. Pašlaik Griškānu pagasta pārvalde gatavo dokumentāciju objekta pieņemšanai ekspluatācijā.

Saņemta kompensācija par pavasara palu radītajiem zaudējumiem
Šī gada maijā Rēzeknes novada pašvaldība apkopoja informāciju par pavasara palu radītajiem postījumiem un to novēršanai nepieciešamajām izmaksām. Kopējā summa pa pagastiem sastādīja 41,5 tūkstošus latu. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pašvaldība varēja saņemt kompensāciju līdz pat 70% no zaudējumu apmēra, kas radušies, remontējot izpostītos ceļus.
Novembra mēnesī no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” pašvaldībai piešķirti gandrīz 19 tūkstoši latu. Tas ir mazāk par 70%, jo daļu no norādītajām izmaksām ministrija atzina par nepamatotām.

Maltas speciālajā internātpamatskolā būs videi draudzīga apkures sistēma
Noslēdzies iepirkums par katlu mājas un apkures sistēmas rekonstrukciju Maltas speciālajā internātpamatskolā. Darbus uzticēts veikt SIA „TTT Pluss”. Septiņu mēnešu laikā – līdz 2012.gada 15.jūnijam – būvniekiem skolas teritorijā jāuzstāda siltumsūkņu iekārtas, kas turpmāk apkurē ļaus izmantot zemes siltumu, radot vismaz trīs reizes mazākus apkures izdevumus. Projekts ir videi draudzīgs, jo, skolai atsakoties no cietā kurināmā, arī siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināsies.
Jaunā apkures sistēma tiks ierīkota projekta ietvaros, ko realizē Maltas speciālā internātpamatskola. Kopējās izmaksas sastāda 139 250 lati. 75% no nepieciešamā finansējuma sedz valsts budžeta programmas Klimata pārmaiņu finanšu instruments, bet 25% ir pašas skolas līdzfinansējums.

Lai aplūkotu fotoreportāžu, uzklikšķiniet uz bildes!