Viļakā prezentē krājumu „ETNOSI. HRONIKAS. 2009/2010”

1.augustā Viļakas kultūras namā notika krājuma „ETNOSI. HRONIKAS. 2009/2010” prezentācija. Krājumā apkopotas 59 dokumentālas hronikas par 30 tautībām, kas dzīvo Latvijā. Projekts veltīts mazākumtautību kultūras un sabiedrisko aktivitāšu audiovizuālai dokumentēšanai un informēs plašāku sabiedrību par mazākumtautību kultūras aktivitātēm, tradīcijām, kultūras mantojumu vērtībām. Krājumu veidojusi biedrība „Projekts Vizuālā Latvija”, režisors Raitis Vulfs. Šajā krājumā ir uzfilmētas hronikas par Viļakas krievu dziesmu ansambli ,,Sudarušķi”, Viļakas ukrainieti Jekaterinu Jefimovu un Viļakas zobārstu bulgāru Veniaminu Buzijanu. Šo projektu finansiāli atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu intrumenta ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

Filmas prezentācijā piedalījās ansamblis Sudaruški”, folkloras kopa Egle” un folkloras kopa ,,Dzērves” /Luksemburga/. Pirms pieciem gadiem sanāca kopā sievas un nolēma, ka viņā ir kopā jādzied. „Sudaruški” sievas ir ne tikai dziedātājas, bet aktīvas pasākumu dalībnieces un rīkotājas, ar savu dziedāšanu iekarojušas ne tikai Viļakas ļaužu sirdis. Dokumentālajā filmā sievas stāsta kā nokļuvušas dziedāt šajā ansamblī. Viena otru paaicinājušas un tā sākušas kopīgi dziedāt. Sievas ir dziedājušas jau savās ģimenēs, viss mūžs paiet dziesmās un izdziedāts dziesmās. Hronikas par Jekaterinu Jefimovu un Veniaminu Buzijanu atklāj viņu dzīvesstāstus, kā viņi nokļuvuši Latvijā un kāpēc ir izvēlējušies palikt dzīvot Latvijā.

Krājuma režisors Raitis Vulfs lielu paldies saka Viļakas novada kultūras metodiķei Rutai Cibulei un folkloras kopas „Egle” vadītājai Inārai Sokirkai par informācijas sniegšanu par kādiem interesantiem, neparastiem cilvēkiem varētu būt šīs hronikas. „Piecus gadus mēs kopā ar Eināru Vrubļevski un biedrības „Projekts Vizuālā Latvija” aktīvistiem strādājam ar audiovizuālās bibliotēkas izveidošanu, lai atspoguļotu iedzīvotāju dzīvi Latvijā. Un katra gada darba rezultāts ir izdots DVD. Kopā pa pieciem gadiem ir tapis 30 stundu audio vizuāls materiāls. Filmas veidošanas scenārijs ir sekojošs: tiekos ar cilvēkiem, sazvanos, iepazīstos, izpelnos viņu uzticību. Tā ir liela uzticība – ielaist mani un filmēšanas grupu viņu dzīvē uz vienu vai divām dienām. Grūtākais process ir garumgarā montāža. Valsts pasūtījums dokumentēšanai nav. Mums tas interesē, mēs filmējam, lai cilvēki redzētu kā dažādas tautības dzīvo Latvijā. Esam pateicīgi, ka Sabiedrības Integrācijas Fonds ir atbalstījis mūsu projektus un ir tapusi apjomīga audio vizuālā bibliotēka. Šis DVD tiks izplatīts skolām, bibliotēkām un mazākumtautību biedrībām,” stāsta Raitis Vulfs.

Krājuma prezentācijā skatījās dokumentālās filmas un dziedāja ansamblis Sudaruški”, folkloras kopas Egle” un ,,Dzērves” /Luksemburga/. Pasākumā sadziedājās visi trīs kolektīvi. Vieskolektīvs izrādīja lielu interesi par dziedāt prasmes apgūšanu krievu valodā. Ināra Sokirka teica, ka par Medņevas pagasta dziedātājām ir izdota grāmata, ierakstīti diski, bet Sudarušķi pavisam klusiņām ir iekļuvušas filmā un novēlēja veiksmi un veselību, lai turpinātu uzturēt dziedāt prasmi un dziedāt mīlestību.

Ansambļa „Sudaruški” vadītāja Maija Golubeva atzina, ka viņas ir ļoti, ļoti priecīgas un esot liels prieks satikties ar cilvēkiem, kam patīk dziedāt. „Šodien mūsu siltajā satikšanās, esam kopā un sadziedamies, tas mūsu kolektīvam ir nozīmīgi un ļoti noderīgi. Sakām lielu, lielu paldies visiem organizatoriem,” piebilst M. Golubeva.

Ruta Cibule uzsver, ka pateicoties režisoram Raitim Vulfam 1.augustā tik daudz cilvēkiem Viļakā un Viļakas novadā ir svētki.