Valdība atbalsta ministra E.Zalāna iesniegto Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas projektu

Ministru kabinets otrdien, 9.martā, atbalstīja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna iesniegto Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030.gadam (Latvija 2030) projektu. Turpmākās diskusijas par Latvijas izaugsmes mērķiem 20 gadu perspektīvā notiks Saeimā, kurai būs jāpieņem gala lēmums par stratēģijas apstiprināšanu.


„Latvija 2030 pirmo reizi definē skaitļos izteiktus un sasniedzamus mērķus ilgtermiņā. Stratēģijas veidošana bija bezprecedenta plaša un atklāta kā process un nozīmīga sabiedrības līdzdalība,” atzīst LIAS redakcijas grupas vadītājs, asoc. prof. Roberts Ķīlis.

Atzinīgi novērtējot ekspertu paveikto un plašo sabiedrības līdzdalību stratēģijas izstrādes procesā, ministrs E.Zalāns akcentē: „Latvija 2030sniedz iespēju vienoties par to, kādā Latvijā vēlamies dzīvot un kādi lēmumi jāpieņem jau šodien, lai rīt mēs varētu dzīvot labāk. Stratēģijas uzdevums ir iezīmēt valsts attīstības vadlīnijas, un no mums būs atkarīgs, vai izvēlēsimies dzīvot, strādāt un domāt „pa vecam” vai būsim gatavi mainīties, meklēt jaunus risinājumus un īstenot drosmīgus mērķus”.

Diskusijas par Latvija 2030 izvirzītajiem mērķiem un rīcības virzieniem tiks turpinātas Saeimā. Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisija paredzējusi rīkot astoņas tematiskās diskusijas, aicinot tajās piedalīties attiecīgo nozaru ekspertus, valsts pārvaldes iestāžu pārstāvjus, nevalstiskās organizācijas. Viens no šo diskusiju mērķiem ir vienoties par mehānismu sekmīgai Latvija 2030 īstenošanai.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija apkopo galvenos valsts un sabiedrības ilgtermiņa uzdevumus ceļā uz vienotu mērķi – līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību. Stratēģijā eksperti piedāvā risinājumus, kā vislabākajā veidā izmantot un lietot Latvijas nacionālās bagātības – cilvēka, kultūras, ekonomisko, sociālo, dabas un vietas kapitālus. Līdztekus mērķiem un risinājumiem to sasniegšanai, stratēģija ir papildināta ar indikatoriem jeb rezultātiem, kas jāsasniedz īstenojot piedāvātos mērķus.